4 jaja
75 g šećera
1 vanilin šećer
125 ml mleka
75 ml ulja
1 kašika arome ruma
100 g oštrog brašna
100 g rogača
1 prašak za pecivo
1 kašičica cimeta
4 veće jabuke
Za glazuru:
125 g čokolade za kuvanje
25 g margarina
2 kašike ulja
Priprema
1.
Najpre ogulite jabuke.
U jednoj posudi sjedinite suve sastojke: brašno, rogač, prašak za pecivo i cimet.
U drugoj većoj posudi izmutite mikserom jaja sa šećerom i vanilin šećerom, minimum 5 minuta na najjačoj brzini dok se jaja ne zapene i ne narastu. Potom dodajte mleko, ulje i aromu ruma (može i pravi rum) i promešajte.
Sada dodajte i mešavinu suvih sastojaka i sjedinite sve mikserom na najmanjoj brzini u jednoličnu smesu.
2.
Na kraju u smesu narendajte i jabuke i ručno izmešajte kašikom. Ja rendam jabuke na samom kraju direktno u smesu za kolač da ne bi pustile sok prilikom stajanja. Inače sam koristila zelene jabuke Granny Smith. One su fine sočne i kiselkaste, mada vi možete bilo koju vrstu.
3.
Pripremite manji pleh (30×20 cm), blago ga nauljite i pobrašnite pa sipajte smesu za kolač i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 30-35 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen.
4.
Sačekajte malo da se prohladi a potom ga prelijte glazurom. Glazuru pravite tako što ubacite u lonac čokoladu, margarin i ulje i mešajte na vrlo blagoj vatri dok se sve ne otopi i lepo sjedini.
5.
Kolač secite na kocke i uživajte! Prijatno! :)
Posluživanje
Više o rogaču kao izuzetno zdravoj namirnici i o ovom kolaču možete pročitati ovde.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar