Sastojci
Biskvit
340 g glatkog brasna
30 g Gussnela Dolcela (gustina)
1/2 zlicice soli
1,1/2 zlicice Praska za pecivo Dolcela
1/2 zlicice Sode bikarbone Dolcela
220 g maslaca sobne temperature
5 jaja sobne temperature
2 Vanilin šećer Dolcela
1 limun-korica
120 ml običnog mlijeka sobne temperature
120 ml kiselog vrhnja
Sirup
50 g sećera ( kristal)
1 limun-sok
150 ml vode
Nadjev od slatkog vrhnja i sira
500 ml Slatkog vrhnja Dolcela ili neko drugo
80 g secera u prahu
2 Vanilin šećer Dolcela
250 g krem sira
Nadjev od jagoda
1200 g svijzih jagoda
5 zlica secera (kristal)
3 zlice ruma
Priprema
1.
Najprije operi i ocijedi jagode , pa ih rasporedi . Ako su vam vece jagode onda odvojite 8-10 najljepsih , ove ce biti za dekoraciju torte . Sada odvojite 24 jagode slicne velicine ( ako su manje ) , kod mene su bile ogromne i odvojila sam samo 12 . Odrezi im dio sa peteljkom i prepolovi ih , ostavi ih sa strane do upotrebe . Ostatak jagoda ocisti od peteljki i narezi na cetvrtine . Stavi ih u dublju zdjelu , pospi sa secerom i rumom i ostavi da se tako mariniraju 1 sat . Povremeno promijesaj .
2.
U medjuvremenu napravi i ispeci biskvit . Brasno , gustin , prasak , sodu i sol prosij skupa . U zdjeli za mijesanje pjenasto izmuti maslac , secer i vaniliju , pa dodaj jaja jedno po jedno i limunovu koricu , mijesaj dok se smjesa ne ujednaci . Smjesi sa jajima dodaj mjesavinu brasna u tri navrata , naizmjenice dodajuci dio mlijeka i kiselog vrhnja . Nemoj predugo mijesati , da kolac nebi bio zilav .
3.
Kalup za torte promjera 24 cm oblozi papirom za pecenje i dobro premazi stranice maslacem . U pripremljeni kalup uspi tijesto , poravnaj peci u ugrijanoj pecnici na 170 stupnjeva 50-60 min . Probaj kolac cackalicom , pa ako je jos vlazan u sredini nastavi pecenje za jos 10-tak min . Peceni kolac izvadi iz peci i prebaci na resetku za hladjenje , potpuno ohladi .
4.
U medjuvremenu napravi nadjev od sira tako sto ces sir izmiksati sa secerom i vanilijom , pa polako dok mikser radi ulijevaj slatko vrhnje . Miksaj dok ne dobijes finu pjenicu , ali ne predugo , jer ce se vrhnje odvojiti . Gotovi nadjev cuvaj u hladnjaku do upotrebe .
5.
Za sirup sve sastojke stavi posudu za kuhanje i kuhaj dok se secer ne otopi . Skini sa vatre i potpuno ohladi .
Jagode koje su se marinirale 1 sat ocijedi od soka , pa dobivenu tekucinu kuhaj na laganoj vatri dok se ne reducira na 3-4 zlice tekucine . Jagode iz marinade prebaci u multipraktik i krupno samelji . Samljevenim jagodama dodaj reducirani sok i dobro promjesaj .
6.
Hladan biskvit izravnaj i prerezi vodoravno na tri dijela . Na servirni tanjur stavi donji dio biskvita , premazi ga sirupom , uz rub poslozi polovicu prerezanih jagoda tako da je prerezana strana okrenuta prema dolje . U sredinu stavi polovicu pirea od jagoda i dobro ga rasporedi . Preko jagoda rasporedi 1/3 nadjeva od sira . Poklopi sa drugim dijelom biskvita , premazi ga sirupom , poslozi jagode uz rub i pire u sredinu , na kraju rasporedi 1/3 nadjeva od sira i vrhnja .
7.
Na kraju polozi treci dio biskvita , lagano ga pritisni sa dlanovima , pa ga navlazi sa odtatkom sirupa , rasporedi ostatak nadjeva od sira i vrhnja po svom nahodjenju i dekoriraj sa cijelim jagodama koje ste sacuvali . Spremi kolac na 1-2 sata u hladnjak da se dobro rashladi prije posluzivanja .
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar