180 ml slatkog vrhnja
115 g šećera
3 žutanjka
180 ml milerama ili kiselog vrhnja
250 g malina, bez peteljki, opranih
30 g šećera
2 kapi ekstrakta vanilije
Prstohvat soli
Priprema
1.
Slatko vrhnje i 115 g šećera grijati na srednje jakoj vatri sve dok se šećer ne rastopi.
Žutanjke u međuvremenu umutiti električnim mikserom.
2.
Malo vrućeg vrhnja, uz stalno miješanje, dodati žutanjcima, a zatim smjesu postepeno umiješati natrag u smjesu vrhnja i šećera.
3.
Kremu kuhati oko 15 minuta, uz stalno miješanje, na temperaturi ispod temperature vrenja, sve dok ne postane ujednačena i gusta i dok ne obloži pozadinu žlice. Maknuti s vatre i brzo procijediti.
4.
Mileram dodati, promiješati da se sastojci sjedine, pokriti s prozirnom folijom i rashladiti nekoliko sati u frižideru.
5.
Maline usitniti u pire i procijediti kako bi se odstranile sjemenke. Šećer, 2 žlice, umiješati i ostaviti da se otopi. Pire umiješati u rashlađenu smjesu vrhnja i jaja. Ekstrakt vanilije i sol dodati. Rashladiti nekoliko sati u frižideru.
6.
Hladnu smjesu uliti u aparat za sladoled i miješati 15 - 30 minuta ili dok se ne počne smrzavati (prema uputi proizvođača). Sladoled prebaciti u prikladnu plastičnu posudu, zatim zamrznuti u frizeru (4 sata).
Laka preporuka: ne koristite biljne zamjene za slatko vrhnje jer, osim što se gubi dobar okus, u sladoled unosite nepoželjne aditive i masnoće.
Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 139 kcal; masti: 8,0 g; ugljikohidrati: 16,43 g; bjelančevine: 1,58 g; kolesterol: 72 mg; natrij: 28 mg; kalij: 69 mg.
Mjerne šalice i žlice
Posluživanje
Pet do deset minuta prije posluživanja sladoled izvaditi iz frizera kako bi se lakše vadio žlicom za sladoled.
Sladoled je najbolje poslužiti u prethodno rashlađenim staklenim ili porculanskim zdjelicama. Vadite ga vrelom, ali suhom, žlicom za sladoled (namočiti u kipuću vodu, pa obrisati).
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar