Sastojci
za tijesto
500 g Glatkog brašna Podravka
1,5 dl mlake vode
1,5 dl mlakog mlijeka
15 g Kvasca instant Dolcela
1 kom jaje
1 dl ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
za fil
300-400 g kremastog sira
po želji svježi sjeckani peršun
1 kom bjelance
za premazati kiflice
1 kom žumance
po potrebi sjemenke: susam, ćurekot, lan
Priprema
1.
Kvasac i šećer preliti mlakom vodom i ostaviti da naraste. Jaje umutiti, dodati so i ulje pa izmiješati, sipati nadošli kvasac i mlijeko. Dodavati brašno postepeno i zamijesiti glatko tijesto. Pokriti krpom i ostaviti da naraste, još jednom premijesiti i ostaviti da naraste.
2.
Izmiješati sir, bjelance i peršun
3.
Nadošlo tijesto podijeliti na 9 jednakih dijelova, ili više za manje kiflice.
4.
Lopticu tijesta istanjiti u krug, malom čašicom označiti sredinu, pa isjeći na 3 jednaka dijela do označene sredine.
5.
Staviti fil i saviti kiflicu, krajeve povući jedan prema drugom i tako sva tri dijela
6.
stavljati u pleh premazan sa malo ulja
7.
premazati umućenim žumancetom i posuti sjemenkama, ostaviti da narastaju dok se rerna zagrije
8.
Uključiti rernu na 250 C staviti kiflice i peći 10-ak minuta, smanjiti na 220 C i peći do kraja
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar