Sastojci 4 osobe
350 g brašna
175 ml kefira ( mleko ili jogurt )
75 ml ulja
4 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 jaje
1 kašičica soli
50 ml tople vode
za slano punjenje: punjenje po izboru; virršle, sir, šunka, kačkavalj
Za slatko punjenje: poslastičarska krema, džem, nutela, mleveni orasi ili lešnici...
za premazivanje:
1 jaje
susam, krupna so
Priprema
1.
U manju zdelicu sipati 50 ml tople vode,dodati suvi kvasac, kašičicu šećera, kašiku brašna, izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
Mleko se jako malo koristi u azijskim zemljama i recepte koje sam videla za ovu vrstu hlebova je obično voda, izmešana sa mlekom u prahu, ja nisam imala mleko u prahu, a imala sam višak kefira, te sam iskoristila njega, da nisam imala kefir, koristila bih mleko..vi, kako hoćete.
2.
Brašno prosejati, dodati kefir, ulje, blago umućeno jaje,so i nadošli kvasac i sve sjediniti varjačom.
Isipati na radnu površinu i bez dodavanja brašna, mesiti testo, koje je izuzetno meko i lepljivo i mesiti ga oko 15 minuta ili dotle dok niste u mogućnosti da testo oblikujete u kuglu. Ja nisam više dodavala brašno, pokušajte da ga i vi ne dodate, a ako baš morate, dodati ne više od 1 kašike.
Oblikovati testo u kuglu, premazati testo sa uljem i vratiti nazad u vanglicu.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Ja prethodno zagrejem vrlo blago rernu i ostavim testo u njoj oko sat vremena.
3.
Dok vam testo raste, pripremite punjenje po vašem izboru a ako želite, testo se može oblikovati u kuglice ili u hleb. Ja ću sledeći put da napravim hleb od ovog testa.
Odlična ideja za punjenje su mleveni orasi ili lešnik, izmešati sa jednim belancetom i malo šećera a žumance ostavite za premazivanje testa ili izmešati mlevene orahe sa džemom po vašem izboru.
4.
Blago pobrašniti radnu površinu isipati naraslo testo i vrlo blago pobrašniti i odozgore i rastanjiti oklagijom testo debljine oko pola cm.
Staviti viršlice na testo i iseći po njihovoj veličini ( ja sam koristila manje viršlice od običnih)
Pazite da vam je testo rastanjeno na pobrašnjenoj površini, jer ako nije pobrašnjena, lepiće se testo za površinu i biće malo teže zaviti u željeni oblik. ( meni se desilo sa dva kvadratića i bilo je teže da se zaviju, ali su se zavili )
Pleh, prekriti pek papirom i poređati pripremljeno testo, prekriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko dvadesetak minuta.
Uključiti rernu na 200°C da se zagreje.
Jaje umutiti sa vrlo malo vode i nekoliko kapi ulja i premazati rolnice.
Posuti krupnom solju i semenkama po vašem izboru.
Peći u zagrejanoj rerni oko 25 do 30 minuta ( u zavisnosti šta pravite, ako su peciva manja, trebaće i manje vremena da se ispeku ) ili dok vam ne porumene.
5.
Ispečena peciva ostaviti na žici da se ohlade, iseći ih sa nožem za hleb i možete ih poslužiti kao sitne zalogaje, odozgore zabosti čačkalicom mali paradajz i kockicu krastavca ili kao male rolnice.
Moj muž ih je presekao na pola po dužini, premazao senfom i kečapom posuo sa malo seckanog mladog luka i tako jeo...mogućnosti su velike, vi pustite mašti na volju.
6.
Prijatno!!!
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar