loading...

Testo kad se zamesi je jako lepljivo i meko, i onaj, ko ne zna, dodao bi još brašna, ustvari brašno se uopšte više ne dodaje nego se testo mesi oko 15 minuta rukom, dok ne ispusti dovoljno glutena da može da se oblikuje u kuglu...probajte jer ovo testo je zaista fantastično

 Sastojci 4 osobe

    350 g brašna
    175 ml kefira ( mleko ili jogurt )
    75 ml ulja
    4 g suvog kvasca
    1 kašičica šećera
    1 jaje
    1 kašičica soli
    50 ml tople vode
    za slano punjenje: punjenje po izboru; virršle, sir, šunka, kačkavalj
    Za slatko punjenje: poslastičarska krema, džem, nutela, mleveni orasi ili lešnici...

    za premazivanje:
    1 jaje
    susam, krupna so


 Priprema

    1.

    U manju zdelicu sipati 50 ml tople vode,dodati suvi kvasac, kašičicu šećera, kašiku brašna, izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

    Mleko se jako malo koristi u azijskim zemljama i recepte koje sam videla za ovu vrstu hlebova je obično voda, izmešana sa mlekom u prahu, ja nisam imala mleko u prahu, a imala sam višak kefira, te sam iskoristila njega, da nisam imala kefir, koristila bih mleko..vi, kako hoćete.

   
    2.

    Brašno prosejati, dodati kefir, ulje, blago umućeno jaje,so i nadošli kvasac i sve sjediniti varjačom.

    Isipati na radnu površinu i bez dodavanja brašna, mesiti testo, koje je izuzetno meko i lepljivo i mesiti ga oko 15 minuta ili dotle dok niste u mogućnosti da testo oblikujete u kuglu. Ja nisam više dodavala brašno, pokušajte da ga i vi ne dodate, a ako baš morate, dodati ne više od 1 kašike.

    Oblikovati testo u kuglu, premazati testo sa uljem i vratiti nazad u vanglicu.

    Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Ja prethodno zagrejem vrlo blago rernu i ostavim testo u njoj oko sat vremena.
    3.

    Dok vam testo raste, pripremite punjenje po vašem izboru a ako želite, testo se može oblikovati u kuglice ili u hleb. Ja ću sledeći put da napravim hleb od ovog testa.

    Odlična ideja za punjenje su mleveni orasi ili lešnik, izmešati sa jednim belancetom i malo šećera a žumance ostavite za premazivanje testa ili izmešati mlevene orahe sa džemom po vašem izboru.
    4.

    Blago pobrašniti radnu površinu isipati naraslo testo i vrlo blago pobrašniti i odozgore i rastanjiti oklagijom testo debljine oko pola cm.

    Staviti viršlice na testo i iseći po njihovoj veličini ( ja sam koristila manje viršlice od običnih)

    Pazite da vam je testo rastanjeno na pobrašnjenoj površini, jer ako nije pobrašnjena, lepiće se testo za površinu i biće malo teže zaviti u željeni oblik. ( meni se desilo sa dva kvadratića i bilo je teže da se zaviju, ali su se zavili )

    Pleh, prekriti pek papirom i poređati pripremljeno testo, prekriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko dvadesetak minuta.

    Uključiti rernu na 200°C da se zagreje.

    Jaje umutiti sa vrlo malo vode i nekoliko kapi ulja i premazati rolnice.

    Posuti krupnom solju i semenkama po vašem izboru.

    Peći u zagrejanoj rerni oko 25 do 30 minuta ( u zavisnosti šta pravite, ako su peciva manja, trebaće i manje vremena da se ispeku ) ili dok vam ne porumene.

   


    5.

    Ispečena peciva ostaviti na žici da se ohlade, iseći ih sa nožem za hleb i možete ih poslužiti kao sitne zalogaje, odozgore zabosti čačkalicom mali paradajz i kockicu krastavca ili kao male rolnice.

    Moj muž ih je presekao na pola po dužini, premazao senfom i kečapom posuo sa malo seckanog mladog luka i tako jeo...mogućnosti su velike, vi pustite mašti na volju.
    6.

    Prijatno!!!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar