za biskvitno tijesto
150 g brašna
50 g šećera
1/2 kašičice praška za pecivo
100 g maslaca ili margarina sobne temperature
1 kom vanilin šećer
1 kašika vode hladne
malo ribane korice limuna
za nadjev
100 g mliječne čokolade
100 g čokolade za kuvanje
1 kom vanilin šećer
3 kašičice gustina
2 kom jaja
2 dl slatke pavlake
Priprema
1.
Za tijesto izmiješati brašno i prašak za pecivo, dodati sve ostale sastojke i miješati ih mikserom najmanjom brzinom a zatim najvećom, ili rukom umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga sa strane dok se napravi fil.
2.
Izlomiti čokoladu, staviti u manju posudu i istopiti je nad parom, (u malo veću šerpu staviti vodu da prokuva, staviti posudu sa čokoladom i miješati da se istopi.Dodati vanilin šećer. Gustin razmutiti sa malo slatke pavlake i ostaviti na stranu.Ostatak slatke pavlake sipati u čokoladu i mutiti mikserom, dodati jaja i dobro umutiti, i na graju dodati gustin i mutiti da se sve sjedini. Ostaviti na stranu.
3.
Odvojiti 2/3 tijesta, istanjiti veličine kalupa staviti na dno kalupa 26 cm, staviti da se zapeče na 180 C 10-ak minuta, Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se malo ohladi.
4.
Napraviti valjak od preostale 1/3 tijesta, i staviti ga po ivici kalupa, oko zapečenog tijesta.
5.
Valjak pritisnuti prstima da se tijesto istanji.
6.
Nadjev sipati preko zapečenog tijesta i poravnati. Vratiti u rernu i nastaviti s pečenjem, na istoj temperaturi 180 C oko 30 minuta.
7.
Pečenu pitu posuti šećerom u prahu, ili ukrasiti po želji.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar