1.5 kg pile
po ukusu; biber, suvi začin, so
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike putera ili ghee
350 g sitnije sečenih gljiva
1 mala glavica sitno isečenog crnog luka
2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka
1 lovorov list
2 do 3 grančice ili pola kašičice suve, majčine dušice
125 ml belog vina
125 ml pileće supe
1 puna kašika pirea od paradajza
oko 800ml sitno isečenog paradajza
2 grančice svežeg peršuna
po vašem ukusu; suvi začin, biber, so
za posluživanje sitno iseckan peršun
Priprema
1.
Piletinu oprati, osušiti i iseći na komade. Nama je pile bilo mnogo veliko i ja sam koristila pileće batkove i karabatkove, za nas dvoje je bilo dovoljno 3 komada.
Pobiberiti, posoliti i ako koristite neke od suvih začina za piletinu, posuti ih sa njim, sve dobro izmešati i ostaviti da odstoji desetak minuta.
Za to vreme iseckajte crni luk, beli luk, očistite gljive i isecite ih na malo deblje, ali kraće komadiće.
2.
U veću šerpu ili dublji i veći tiganj sipati ulje i puter, zagrejati i pržiti piletinu, kožicom, okrenutom prema dole 5 minuta, okrenuti i pržiti još nekoliko minuta.
Kašikom isipati iz šerpe višak masnoće i ostaviti samo za dve do 3 kašike.
Preko piletine sipati isečene gljive ( ja sam koristila šampinjone ) i svuda ih rasporedite po piletinu, preko njih sipati crni luk, beli luk, lovorov list i majčinu dušicu i pržiti sve zajedno dok luk malo ne omekša a gljive ispuste tečnost.
3.
Preliti vinom i varjačom izgrebati sve sa dna tiganja da se sjedini sa vinom, dodati sitnije sečen paradajz ( ja sam koristila konzervirani paradajz sa začinima, vi, ako imate svež pradajz, oljuštite ga, isecite na kockice i koristite njega..kod nas paradajz nije baš tako dobro zreo da bih ga koristila u ovom jelu, zato mi je bila bolja opcija konzervirani seckani paradajz ) kašiku pirea od paradajza, naliti sa pilećom supom, dodati grančice peršuna i začiniti začinima po vašem ukusu.
Pustiti da provri, kad je provrelo, smanjiti temnperaturu i kuvati na tihoj vatri dok se sos ne zgusne a meso izdinstalo u tom sosu.
4.
Gotovo jelo posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa kuvanim krompirom, pirinčom, pastom, šta vi već volite.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar