loading...

Roščići s makom - Ovo je recept za prhke kiflice koje ćemo formirati u obliku polumeseca, tako da podsećaju na rogove!

 Sastojci 6 osoba

    Testo: 125 g putera, oko 300 g namenskog brašna, 2 kašike šećera, prstohvat soli, 1 žumance, 70 g milerama, 50 ml mleka
    Nadev: 200 g mlevenog maka s dodacima za kolače, 150 ml vrelog mleka
    Finale: prah šećer za posipanje
    Od navedene mere izaći će 40 kiflica. Prečnik okruglog šablona, tanjira ili poklopca, je 22 cm.

 Priprema

    1.

    Testo možemo napraviti dan ranije, zamotati u plastičnu foliju i držati u frižideru. U testo možemo dodati izrendanu koru od 1/4 limuna.


    Puter držati pola sata na sobnoj temperaturi da bi omekšao.

    Na pleh od šporeta postaviti hartiju.

    Ukoliko se u pakovanju mlevenog maka nalazi šećer, mak preliti vrelim mlekom, promešati i ostaviti po strani da nabubri i da se sasvim ohladi. Ukoliko je mleveni mak bez šećera, dodati šećer prema ukusu i pomešati s vrelim mlekom. Ostaviti da se sasvim ohladi.

    Pripremiti testo. U činijici sastaviti žumance, mileram, mleko i šećer. U drugu, veću, činiju prosejati polovinu brašna, pa dodati omekšali puter i prstohvat soli. Utrljati brašno i puter jedno u drugo, uz dodavanje po malo preostalog prosejanog brašna, sve dok se sipkavo testo ne odvoji od naših prstiju. Tada dodati mešavinu s mileramom i umesiti testo najpre u činiji, a zatim na radnoj površini, uz dodavanje brašna koliko god bude bilo potrebno da testo ne bude lepljivo.

    Podeliti testo na 4 dela. Svaki deo zaokružiti u lopticu, pa je tanko razviti oklagijom, pomažući se brašnom. Prema šablonu iseći krug, a ostatak testa ostaviti po strani. Kada budemo sakupili restlove od svih loptica - dobićemo i petu lopticu.

    Nadev od maka podeliti na 5 jednakih delova, pa svaku razvijenu lopticu premazati petinom nadeva. Iseći namazan krug na 8 trouglova. Savijati kiflice od šire strane trougla ka užoj, a zatim u oblik polumeseca i redjati na pleh.
   


    Uključiti rernu da se greje na 175°C. Staviti kiflice u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta, dok vrhovi ne porumene. Kiflice bi trebalo da ostanu bele. Posuti ih prah šećerom još dok su u plehu.

    Kiflice čuvati u kutiji s poklopcem da se ne bi osušile.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar