loading...

Torta sa kupinama i bazgom!

 Sastojci 12 osoba

    Biskvit:
    3 jaja
    80 g šećera (kristal)
    40 g Glatkog brašna Podravka
    20 g Gussnel Dolcela (gustin)
    35 g putera/maslaca

    Mascarpone krema
    250 g sira Mascarpone
    200 g Slatkog vrhnja Dolcela ili neko drugo
    200-250 g svežih kupina


    Bavarska krema sa sokom od zove
    4 listića Želatine Dolcela
    75 ml sirupa od zove (bazge)
    50 ml vode
    2 žumanceta
    50 g šećera (kristal)
    200 ml Slatkog vrhnja Dolcela ili neko drugo

    Glazura od kupina
    200 g kupina (svežih ili smrznutih)
    50 ml vode
    1 kašika glukoznog sirupa
    3 listića želatine Dolcela

 Priprema

    Biskvit

    Zagrejati pećnicu na 200 stepeni. Dno kalupa širine 22 cm obložiti peki papirom.

    Mutiti belanca u čvrst sneg postepeno dodajući šećer. Kada sneg postane čvrst i sjajan dodati žumanca i mutiti da se sjedine. Dodati prosejane obe vrste brašna i nežno mešati lopaticom da se sjedine. Na kraju dodati otopljen i ohlađen maslac i pažljivo promešati odogdo na gore da se ne izgubi vazduh zarobljen u snegu.

    Izručiti u kalup i peći 15 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.

    Biskvit staviti u kalup i namočiti šećernim sirupom sa dodatkom sirupa od zove ili likera od višanja. Moju su tortu jela i deca te sam se odlučila za prvu varijantu.
    1.

    Mascarpone krema

    Izmešati mascarpone da postane gladak i mekši, dodati umućenu slatku pavlaku i nežno izmešati lopaticom.

     Rasporediti preko biskvita.

    Preko kreme od maskarponea rasporediti sveže kupine i nežno ih utisnuti u kremu.
    2.

    Bavarska krema sa zovom

    Pomešati vodu i sirup od zove u šerpici i zagrevati 3 minute na laganoj vatri. Ohladiti do mlakog.

    Četiri listića želatina natopiti u hladnoj vodi.

    U vatrostalnoj posudi umutiti žumanca sa šećerom u svetlu kremu. Dodati mešavinu vode i soka, izmešati i kuvati na pari neprestano mešajući dok ne dostigne temperaturu od 85 stepeni. Izmeriti ili termometrom ili otprilike, bitno da se žumanca ne skuvaju. Skinuti sa vatre i dodati namočeni i oceđeni želatin. Povremeno mešajući pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.

    Umutiti slatku pavlaku i nežno je primešati ohlađenoj kremi.

    Sipati preko kreme od maskarponea i kupina.
    3.

    Glazura od kupina

    Namočiti 3 listića želatine u hladnoj vodi.

    Zagrevati kupine u vodi dok ne omekšaju. Mutiti štapnim mikserom dok ne postane glatko. Može se procediti da bi se eliminisale koštice, ali ja nisam.

    Pireu dodati kašiku glukoznog sirupa i zagrejati da se sirup otopi, ali ne sme da prokuva.


    Dodati oceđeni želatin i promešati da se sjedini.

    Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu i sipati preko bavarske kreme.

    Može i bez glukoze, samo u tom slučaju glazura bude malo želatinastija, to jest gumenija.

    Ostaviti celu tortu u frižideru najmanje 4 sata, a može i preko noći.

    I to je to.

    Prijatno :)

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar