Za 60 komada keksa:
200 g glatkog brašna
120 g maslaca
50 g šećera u prahu
30 g kakaa
prstohvat soli
20 g tamne čokolade
2 žlice mlijeka
2-3 žlice kristal šećera za valjanje
Priprema
1.
Čokoladu otopiti u mlijeku na sasvim laganoj vatri. Pustiti da se malo prohladi.
U zdjeli pomiješati maslac izrezan na listiće, šećer u prahu i prstohvat soli. Izraditi vilicom pa dodati otopljenu čokoladu.
Zatim dodati brašno prosijano skupa sa kakaom i zamijesiti tijesto. Ne mijesiti dugo, samo da se sastojci povežu.
2.
Tijesto podijeliti na dva dijela i svaki formirati u valjak promjera 5 cm.
Oblikovani valjak lagano stisnuti/pogurati istovremeno s lijeve i desne strane prema sredini kako bi se tijesto povezalo, inače će ostati rahlo i rupičasto.
Umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na sat vremena.
3.
Uključiti pećnicu na 180°C.
Lim obložiti papirom za pečenje.
Izvaditi valjke iz hladnjaka i izrezati oštrim, glatkim nožem na fete debljine 5-6 mm. Rezati bez razdvajanja po par komada, prstima pridržavati da se ne odvoje, i tako spojene ih stavljati sa strane. Kad je svo tijesto izrezano, svaku spojenu cjelinu ponovno uvaljati u šećer, pazeći da se čista strana ne zašećeri.
4.
Pažljivo razdvajati izrezane fete da glatka strana ostane čista i slagati na lim. Ne treba praviti veći razmak jer se neće raširiti.
Peći 12-15 minuta.
Kekse ohladiti i spremiti u limenu kutiju.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar