OSNOVNA SMJESA :
3 kom žumanjka
15 g šećera
60 ml vode
40 ml ulja
75 g brašna
1 kom vanilin šećera
DODATAK 1 OSNOVNOJ SMJESI :
3 kom bjeljanka
50 g šećera
limunov sok
DODATAK 2 OSNOVNOJ SMJESI :
2 žlice kakaa
1 žličica čokolade u prahu
1 žličica mlijeka
SMJESA ZA ŠARU :
1 kom bjeljanka
2 žličice šećera
1 žličice brašna
2 žliceo osnovne smjese
FIL :
100 ml šlaga
100 g džema od jabuke ( ili po želji)
2 žličice cimeta
I JOŠ...
1 kom margarina
Priprema
OSNOVNA SMJESA :
1.
Mutiti šećer i žumanjke, dodati vodu i ulje i mutiti dok ne postane izdašno.Pomiješati brašno i vanilin šećer,miješati dok se svi sastojci ne sjedine.Odvojiti dvije kašike ove pripremljene smjese sa strane u posebnu posudu.
DODATAK 1 :
1.
Umutiti bjeljanke u čvrst snijeg sa par kapi limunovog, pa dodati šećer i sve mutiti dok ne dobijete čvrstu smjesu.Odvojiti 1/4 ove smjese i dodati osnovnoj smjesi.Postepeno lagano dodavati ostatak snijega od bjeljanaka.
2.
Ubaciti i sastojke iz dodatka 2 (samo prethodno rastopiti čokoladu u prahu u malo toplog mlijeka). Sve dobro izmiješati.
SMJESA ZA ŠARE :
1.
Umutiti bjeljanke sa šećerom, dodati brašno i 2 kašike osnovne smjese (koju ste prethodno odvojili sa strane). Sve dobro pomiješati i uspiti u plastičnu vrećicu.Odrezati jedan kraj vrećice.
2.
Šare iscrtati na papiru za pečenje. Stavite ga u tepsiju namazanu margarinom (sa nacrtanim šarama okrenutim prema dolje, pa ponovo premažite margarinom preko papira. Napravite bijele šare sa vrećicom i smijesom, prateći crtež.
3.
Pecite iscrtane šare u pećnici zagrijanoj na 170C samo 1 minut. Izvadite, pa preko pečenih šara preliti smeđu smjesu.Pećnicu pojačajte na 190C, pa koru pecite 10 do 15 minuta.
4.
Izvaditi iz pećnice i ohladiti (ne skidati još uvijek papir za pečenje).
5.
Rolat umotati u novi papir za pečenje (da se ne bi odmotao) i stavite u hladnjak na 4 sata ili najbolje preko noći.
Posluživanje
Kombinacije punjenja ovog rolata su mnogobrojne.
Ovoga puta stavila sam domaći džem od jabuke, Vi možete kombinirati po želji!
Moguće je staviti i banane umjesto džema.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar