Sastojci
Kora (peku se dve):
6 belanaca
120 g šećera
120 g oraha
1 kašika brašna
1/4 kašičice praška za pecivo
I Fil:
12 žumanaca
5 kašika šećera
5 kašika gustina ili brašna
1/2 l mleka
100 g maslaca
100 g bele čokolace
II Fil:
100 ml mlečne slatke pavlake 36% mm
3-4 kašike čokoladnog likera
Preliv:
100 ml mlečne slatke pavlake 36% mm
200 g crne čokolade
Priprema
1.
Priprema kora:
Rernu zagrejati na 170C. Kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje ili obložiti dno a stranice lagano premazati maslacem. Penasto umutiti belanca, dodati šećer i mutiti da se sasvim rastopi a smesa postane sjajna. Dodati brašno prosejano sa praškom za pecivo. Isključiti mikser pa varjačom lagano umešati mlevene orahe. Iručiti u pleh i peći na 170C oko 10-15 min, u zavisnosti od jačine rerne. Dok se peče kora će prilično da naraste ali kada je izvadite iz rerne bukvalno će da se "prepolovi". Pečenu koru izvaditi iz pleha, ukoliko su ivice ostale visoke, blago ih utapkati prstima kako bi dobili ravnu koru. Na isti način ispeći još jednu koru.
2.
Priprema prvog fila:
Pripremiti sud za kuvanje na pari. Umutiti 12 žumanaca sa 5 kašika šećera. U sudu zagrejati 1/4 l mleka, u ostatak mleka umešati gustin (može i brašno ali je fil daleko lepši sa gustinom, deluje svilenkast) pa ga dodati u žumanca. Sve zajedno izmešati i sipati u zagrejano, ali ne i vrelo mleko. Kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje, sve dok na dnu šerpe ne počne da ostaje trag od varjače. Fil treba da bude gustine pudinga. Dodati maslac i čokoladu i kuvati sve dok se ne otope i sjedine sa ostatakom fila. Fil skloniti s vatre, prekriti streč folijom i ostaviti da se sasvim ohladi.
3.
Za drugi fil umutiti slatku pavlaku sa čokoladnim likerom. Toliko.
4.
Na tacnu staviti prvu koru, od prvog fila odvojiti 3-4 kašike za premazivanje torte odozgo i sa strane a ostatkom fila premazati prvu koru. Preko prvog naneti drugi fil pa završiti drugom korom. Čitavu tortu premazati tankim slojem prvog fila.
5.
Za preliv zagrejati slatku pavlaku skoro do ključanja i preliti je preko izlomljene čokolade. Sve mešati dok se čokolada sasvim ne rastopi. Ganaš prohladiti pa preliti preko cele torte. Tortu ukrasiti po sopstvenoj želji (ja sam odvojila malo drugog fila i od njega pravila ružice i još posula i malo listića badema) i ostaviti je na hladnom par sati, najbolje preko noći, kako bi kore lepo omekšale a i kako bi se ganaš stegao. Seći je tankim, oštrim nožem.
6.
Moja preporuka je da umesto čokoladnog likera, ako imate mogućnosti, koristite Baileys Irish Cream, mada je odličan i samo sa likerom. Ovo je tortica idealna za manja porodična slavlja, sasvim dovoljna za 8-12 osoba i to da svako dobije prilično izdašno parče. Ukoliko se odlučite da je pravite u plehu dim. 25x35 cm preporučujem da pravite tri kore i samim tim sastojke za filove povećate za jednu trećinu. Kore su izuzetno sočne i meke i nije potrebno da se dodatno natapaju.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar