Sastojci
Za 90 zvjezdica:
Tijesto:
350 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 g maslaca sobne temperature
3 žumanjka
Ukras:
3 bjelanjka
1 prstohvat soli
100 g šećera u prahu
100 g mljevenih lješnjaka
50 g čokolade za kuhanje
1/2 žličice arome gorkog badema
koliko kom. zvjezdica toliko cijelog lješnjaka sitnijeg zrna, otprilike 150g
Priprema
1.
U zdjeli izmiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Dodati maslac narezan na listiće pa ga vilicom dobro utrljati u brašno. Na kraju dodati žumanjke i zamijesiti tijesto, prvo izmiješati vilicom pa prstima.
Ako se tijesto puno mrvi, dodati malo bjelanjka, ima ga dovoljno za nadjev, ili 1-2 žlice hladne vode.
Tijesto umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na 30 minuta.
2.
Tijesto razvaljati između dva pek papira ili dva najlona na 0,5 cm debljine. Radi lakšeg valjanja, tijesto podijeliti na 2 dijela. Modlicom vaditi zvjezdice i slagati na lim obložen pek papirom. Ostatke tijesta spojiti i ponovno razvaljati.
Sada se već može uključiti pećnica na 180°C.
3.
Bjelanjke i prstohvat soli istući u čvrsti snijeg. Pomalo dodavati šećer u prahu i kad snijeg opet dobro očvrsne, lagano umiješati aromu badema, sitno ribanu čokoladu i na kraju mljevene lješnjake.
Keksi su jednako dobri i sa mljevenim orasima.
4.
Smjesom napuniti slastičarsku vrećicu sa većim otvorom pa istiskivati na sredinu svake zvjezdice, više u visinu nego u širinu.
Na sredinu staviti po jedno zrno lješnjaka i malo ga utisnuti.
Peći 10-12 minuta ili dok ne počnu dobivati boju.
Gotove kekse skupa sa papirom skliznuti sa lima na rešetku i pustiti da se ohlade.
Hladne spremiti u limenu kutiju.
5.
Keksi od viška nadjeva:
Meni je ostalo 6 žlica nadjeva koji sam iskoristila i napravila jednako izvrsne kekse. Samo sam još dodala malo brašna i praška za pecivo.
Na lim sa pek papirom pomoću slastičarske vrećice ili žličicom praviti male kupole od tijesta.
Peći na 180°C 10-12 minuta.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar