3 kg povrca (paprika, krstavac, sargarepa, karfiol...)
3 dl alkoholnog sirceta
3 kasike soli
100 gr secera
4-5 tegli
Priprema
1.
Povrce dobro oprati, iseci, i u vecem sudu staviti ga zajedna sa ostalim sastojcima.
Uz povremeno mesanje (kada ste u prolazu) ostaviti tako 24h, da povrce pusti svoj sok.
Nakon 24h povrce staviti u ciste tegle ali ga pritom DOBRO sabijati da ostane sto manje slobodnog prostora. Kada ste sve upotrebili pritisnuti ga onom plastikom koja za to sluzi ( ne znam tacan naziv :) ) i naliti tegle tekucinom koja je preostala.
Prethodno je mozete probati i ukoliko vam se ucini da je nedovoljno slana ili kisela za vas ukus, slobodno dodajte malo sastojak koji vam fali.
2.
Tegle cvrsto zatvorite odgovarajucim poklopcima i stavite ih u siru serpu jednu do druge. Izmedju mozete staviti krpu ili novinu da se ne bi dodirivale i tako izbegnete eventualnu mogucnost pucanja.
Nalijte vodu u serpu do poklopaca tegli (moze i malo ispod) i od momenta kljucanja podesite jacinu sporeta tako da voda sve vreme vri ali da ne prska na sve starne. Neka tako stane 10-15min i pasterizacija je zavrsena.
Posluživanje
Ovako pravi moja mama, tako sam i ja naucila, i uvek bude fina salata.
Odnos povrca prilagodite svom ukusu, zavisi sta najvise volite, ili stavite svega jednako...kako vam volja.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar