Sastojci
130 g višenamjenskog brašna (ja sam stavila glatko i sasvim je u redu)
40 g kakaa
1 žličica praška za pecivo
1/8 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1/4 žličice cimeta
85 g maslaca sobne temperature
130 g smeđeg šećera muscovado
1 jaje
1 žumanjak
170 ml desertnog vina (ili kvalitetnog crnog vina)
1 žličica ekstrakta vanilije
Krema:
100 g mascarpone sira
100 g slatkog vrhnja
10 g šećera u prahu
1/4 žličice ekstrakta vanilije
nekoliko malina po želji
Priprema
1.
Kalup Ø22 cm lagano nauljiti, na dno staviti papir za pečenje, a obruč poprašiti brašnom.
Umjesto u okruglom, torta se može peći u duguljastom kalupu 32x13 cm.
2.
Skupa prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol.
Maslac i smeđi šećer miksati dok se ne dobije glatka smjesa.
Dodati žumanjak i kad se dobro spoji sa smjesom, dodati i cijelo jaje. Miksati par minuta da se smjesa zgusne i dobije na volumenu.
Nakon toga dodati ekstrakt vanilije pa naizmjenično pomalo dodavati smjesu sa brašnom i vino, počevši i završavajući sa brašnom. Sve miksati najmanjom brzinom dok se ne dobije glatko tijesto. Ili izmiješati ručno.
3.
Tijesto izliti u kalup, poravnati i staviti u pećnicu zagrijanu na 170°C. Peći 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe čista.
Pustiti da se torta hladi u kalupu 10 minuta pa izvaditi na rešetku.
4.
Krema:
Slatko vrhnje sa šećerom u prahu izmiksati u mekani šlag. Dodati mascarpone sir i ekstrakt vanilije i kratko sve izmiksati. Krema treba ostati mekana.
Kremu stavljati na fete torte prije konzumiranja, a ostatak držati pokriveno u hladnjaku.
Po želji, na svaku fetu torte staviti 1-2 svježe maline.
5.
Napomena:
Ako se koristi crno vino, u tortu dodati i 50 g običnog kristal šećera i mutiti skupa sa maslacem i smeđim šećerom.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar