Sastojci
250 g šečera
120 g meda
1 dl kondenziranog mlijeka ili slatkog vrhnja
60 g maslaca (posoljenoga)
150 g pirea od aromatičnog voća tipa maline, jagode, borovnice...
Priprema
1.
Pripremite voće, usitnite u blenderu, procijedite po želji (ja nisam a ne volim koštice iz šumskog voća).
U posudu sa debelim dnom usipajte šečer, med, voćni pire, maslac i kondenzirano mlijeko/ sl. vrhnje i stavite na jaku vatru. Stijenke obrišite četkicom umočenom u hladnu vodu.
2.
Kada se počne pjeniti, malo smanjite. Treba postići 120°C, meni je trebalo oko 15ak minuta uz miješanje.
Ako nemate termometar za bombone možete se poslužiti trikom sa čašom vode, kapnete malo smjese ako ostane čvrsta i ne deformira se gotovo je!
3.
Izlijte u silikonske kalupe ili četvrtasti lim obložen masnim papirom. NEMOJTE strugati masu sa dna jer je ona postigla veću temp.! Pustite da se dobro ohladi i narežite na kocke ili pravokutnike. Ova količina dovoljna je za 30-ak većih karamela.
4.
Nisam probala sa jabukama, limunom, narančama i sl. za to još javim dojmove kada isprobam, zahtjevi za recept su bili brojni pa nisam stigla hehe :)
Obavezno ih umotajte u papiriće jer će vam se u protivnom zalijepiti jedna za drugu ili za podlogu na kojoj su. Također kod rezanja pomaže ako ih stavite prvo u hladnjak i nož lagano namažete maslacem. Ostanu svježe nekoliko tjedana na sobnoj temp. U hladnjaku se jako stisnu ali traju još duže.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar