200 gr Puding čokolada s komadićima naranče Dolcela
250 gr Čokolade za kuhanje
200 gr maslaca
100 gr Orašćastih polodova po želji
4 jaja
1 kesica Vanilin šećer bourbon Dolcela
150 gr šećera
1 kesica prašak za pecivo Dolcela
200 gr Glatkog brašna Podravka
75 gr Lino čoko drinka(instant kakao)
Priprema
1.
Prvo skuhati Dolcela puding od čokolade s komadićima narandže ( može i obični puding od čokolade, ali ja volim ovaj, jer daje ljepši okus) po upustvu sa kesice. Izvagati 200 gr i ostaviti da se dobro ohladi (1 sata u frižideru).
2.
Otopiti 100 gr čokolade za kuhanje na pari i ostaviti da se ohladi.
3.
Umutiti maslac mikserom, postupno dodavati šećer, Bourbon vanilin šećer i jaja (jedno po jedno) stalno miješajući. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i postupno dodavati, miješajući srednjom brzinom.
Na kraju dodati i prah za kakao napitak, ohlađeni puding i istopljenu čokoladu, te sve izmiješati mikserom.
4.
Orašaste plodove ( ja stavim orah, lješnjak, badem, u zavisnosti šta imam trenutno - tako možete i vi) sitno nasjeckati i ručno umješati u smjesu.
5.
Tijesto uliti u kalup za kuglof (prethodno namašten i pobrašnjen). Peći 60 minuta na 180 stepeni.
6.
Ostaviti 10-tak minuta da se ohladi, a zatim ga izvaditi na kalup ili stalak za kolače. Preliti ga čokoladom (koju ste istopili sa malo ulja) i orašastim plodovima i grožđicama (opet po želji - šta ko voli).
Posluživanje
Ohlađen kolač rezati na kriške i poslužiti na tanjiru. Ide odlično uz kafu ili čaj.
Savjet: Kolač držite u frižideru, ili na hladnijem mjestu ako više volite da je mekši.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar