loading...

Posna pogača sa lukom i orasima - predobra!

 Sastojci

    400 gr brašna (ili 300 belog + 100 integralnog) + brašno za posipanje
    50 ml maslinovog ulja + za premazivanje
    1/2 kašičice šećera
    20 gr svežeg kvasca (ili kesica suvog)
    200 ml vode (ili 50 ml obične + 150 ml gazirane kisele vode)


    nadev:
    3 glavice crnog luka
    po potrebi ulje za dinstanje
    200 gr seckanih oraha
    po ukusu bibera i soli
    po ukusu aleve paprike (slatke ili ljute, tucane ili dimljene)
    malo belog luka u prahu


 Priprema

    1.

    Na malo ulja propržiti seckani crni luk i posoliti ga po ukusu. Gotov luk skloniti sa vatre, dodati 150 gr  seckanih oraha, pobiberiti i začiniti alevom paprikom (ja sam koristila dimljenu ljutkastu). Preostali orah skloniti sa strane.
    2.
        U 50 ml mlake vode rastopiti kvasac i šećer i ostaviti da zapeni. U sud za mešenje staviti brašno (kod mene je kominacija sa integralnim), posoliti po ukusu, uliti ulje i narasli kvasac, pa dodavanjem kisele vode zamesiti testo. Ostaviti da odstoji nekih 15-tak minuta, a zatim ga premesiti i podeliti na tri dela.
    3.
        Prvi deo testa rastanjiti oklagijom, premazati celu površinu uljem i posuti polovinom preostalih seckanih oraha. Rastanjiti drugi deo testa, prebaciti ga preko prvog, pa i njega premazati uljem i posuti orasima. Rastanjiti i treći deo, prebaciti ga preko drugog i sve lagano premesiti, pa formirati testo u valjak. Podeliti ga na tri dela.


    4.

    Okruglu tepsiju (26/28 cm) podmazati uljem i posuti brašnom. Rastanjiti oklagijom prvi deo testa na veličinu pleha, pa ga pažljivo složiti u pleh i preko rasporediti polovinu nadeva od luka i oraha. Prekriti drugim delom rastanjenog testa i staviti ostatak nadeva. Na kraju sve prekriti trećim delom rastanjenog testa, spojiti ivice i odozgo pogaču premazati uljem.
    5.

    Peći u rerni zagrejanoji na 200°C 45 - 50 minuta. Ispečenu vruću pogaču odmah po vađenju ponovo premazati uljem.
    6.

    Pogaču malo prohladiti, pa je seći na lepe kriške i poslužiti.
    7.

    Moja pogača je od pola mere, a opet je bila sasvim dovoljna za 4 osobe kao meze, uz kiseli kupus i vruć šumadijski čaj (iliti kuvanu rakiju)..  :)))


Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar