Sastojci
Za tjesto:
600 g brasna
250 g margarina /maslaca
250 g sećera ( kristal)
1 vanilin secer
1 mala kasika Praska za pecivo (10g)
2 jaja (100g)
naribana korica limuna
Punjenje:
1/2 kg oguljenih jabuka
2 velike kasike Šećera ( kristal)
2 velike kasike limunovog soka
3 velike kasike marmelade po zelji
malo cimta
50 g cokoladnih komadica
Za premazati:
1 zumance
2 velike kasike mljeka
Priprema
1.
Sve sastojke za tjesto staviti u vecu posudu te sve izraditi u glatko tjesto,zaviti u prizirnu foliju i ostaviti na hladnom da stoji 20-tak minuta.
Dok tjesto stoji spremite jabuke:Oguliti ih,sjeci na tanke snite i odmah ih poprskati sa limunovim sokom,i dodati im secer.
2.
Pripremiti pleh oblozen sa papirom za pecenje.
Tjesto izruciti na vrlo malo brasna,te kratko umjesiti i podjeliti da 2 jednaka djela.
Prvi dio razviti oko 1 cm i staviti na pleh.Sad premazati tjesto sa marmeladom,raspodjeliti preko jabuka smjesu,cokoladne komadice,dodati po ukusu malo cimeta.
3.
Drugi dio tjesta isto razviti kao prethodno tjesto,raspodjeiti preko,ivice malo priteci,preko izbosti na vise mjesta viljuskom i premazati preko zumancetom pomjesanim sa mljekom.
Peci kolac u vec zagrijanoj pecnici na 180 stepeni 30-35 minuta.Pustiti da se ohladi pa po zelji ukrasiti sa gusom od secera.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar