Sastojci
500 gr brašna
8 gr praška za pecivo
150 gr kristal šećera + za oblaganje
prstohvat soli
1 kašika anisa (seme)
160 gr belog vina
100 gr ulja
Priprema
1.
Semenke anisa potopiti u belo vino i ostaviti da odstoje 5-10 minuta.
U sudu za mešenje pomešati brašno, prašak za pecivo, šećer i malo soli. Dodati ulje, zatim vino i semenke anisa, pa zamesiti homogeno testo. Ja sam sud stavila na vagu i samo dodavala sastojke (tako sam ih premerila u grame, pa nema dodatnog prljanja sudova).
2.
Otkidati komade veličine manjeg oraha i od njih valjanjem napraviti valjčiće dužine oko 15 cm. Krajeve slepiti da se dobije oblik prstena. Svaki prsten jednom stranom umočiti u kristal šećer i staviti na papir za pečenje koji je položen na pleh. Napraviti razmak, jer u toku pečenja keksići narastu!
3.
Peći ih 25 - 30 minuta na 180°C da blago porumene. Kristal šećer u koje su keksići uvaljani u toku pečenja ostaje isti, ni malo ne gori, niti karameliše, već na ispečenima lepo svetluca i presijava se!
4.
Iako su keksići od jednostavnih sastojaka (moglo bi se reći sirotinjski), fino su krckavi, a vino i anis im daju posebnu aromu. Ako vam je problem da nabavite semenke anisa izostavite ih - nisu obavezne, keksići se mogu praviti i bez njih, mada je ukus sa njima mnogo lepši! U tom slučaju ih zamirišite sa malo vanile ili karanfilića..
5.
Kao i obično kada spremam slatkiše, pravila sam keksiće od pola mere i dobila 24 komada prečnika 5 cm. Nemam pojma kakvi bi bili sutradan, pojedeni su u roku od par sati, uz vino, naravno..
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar