loading...

Rolada od banane - jednostavna, brza i ukusna!

 Sastojci 12 osoba

    Rolada:
    125 g Brasna
    3 jaja Razdvojiti bjelanca i zumanca
    2 srednje Banane, izgnjecene,negdje oko 200 g
    150 g Secera(popoloviti)
    1/2 kasicice Soli
    1/2 kasicice Sode bikarbone Dolcela
    1/2 kasicice Praska za pecivo Docela
    1 kasicica Banan ekstrakt ili ako nemate onda vanilija ekstrakt
    Krema:
    150 ml Slatkog vrhnja Dolcela
    100 g Smedeg secera
    110 g Krem sira(ja sam koristila Philadelphia)
    1 kasicica Vanila ekstrakt
    Secera u prahu
    Glazura: Ako zelite
    100 g Cokolade
    25 g Putera
    Ili ganache:
    50 ml Slatkog vrhnja Dolcela
    25 g Putera
    160 g Cokolade


 Priprema

    1.

    Umutiti zumanca sa pola secera(75g).
    2.

    U drugu zdjelu umutiti bjelanca sa ostalom polovicom secera u svrsti snijeg.
    3.

    Prosijati brasno sa praskom za pecivo,sodom bikarbonom i soli. Izgnjeciti banane. Dodati izgnjecene banane zumancima i umutiti.

   
    4.

    Dodati prosijano brasno i ujednaciti.
    5.

    Dodati snijeg od bjelanjaka i rucno polako ujednaciti smjesu.

   
    6.

    Istresti u oblozenu tepsiju, inace pravim u tepsiji od sporeta ali ovaj put muz je peko nesto drugo tako da sam morala koristiti malo manju tepsiju 38x26 cm pa je i biskvit bio deblji. Peci u zagrijanoj rerni od 190C(375F) oko 10-12 minuta.
    7.

    Posuti secera u prahu na krpu pa kad je rolada gotova istresti na krpu i zamotati u rolnu.Ostaviti da se potpuno ohladi.
    8.

    Umutiti kremasti sir sa secerom u prahu i vanilija ekstrakt.
    9.

    Posebno umutiti slatko vrhnje. Ako volite slade mozete dodati 1-2 kasike secera u slatko vrhnje kad budete mjesali.Dodati u kremu od krem sira i ujednaciti kremu.
    10.

    Odmotati rolnu i namazati roladu kremom.
    11.

    Ponovo zamotati u rolnu i  posuti secerom u prahu.
    12.

    Ako zelite roladu preliti cokoladom onda istopite cokoladu sa puterom i prelite preko rolade. A ako zelite cokoladnim ganache onda isto tako ugrijte vrhnje pa dodajte cokoladu i puter i ujednacite smjesu bez grudvica i preliti preko rolade.


    13.

    Ostavite roladu u frizider najmanje 2-3 sata ili preko noci prije nego sto je posluzite.

     Napomena:

    Kao sto sam u uvodu rekla u kremu mozete dodati 2-3 kasike karamele, kad namazete mozete dodati narezane snite banane ili cak cijelu bananu. Do vas je ali nama je i ovako super.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar