Sastojci
Coko smjesa:
150 g butera/maslaca
150 g cokolade
4 jaja (220 g)
150 g secera
1 bourbon vanilin secer
150 g glatkog brasna
2 velike kasike kakaoa (25 g)
1 male kasike praska za pecivo Docela (12 g)
Kokos smjesa:
800 ml mljeka
1 Vanila puding Dolcela
50 g griza
150 g secera
1 vanilin secer
120 g kokosa
50 g mljevene plazma keksa
dekoracija po ukusu ( cokoladna glazura)
Priprema
1.
Cokoladu zajedno sa maslacem oboje sitno nasjeceno istopiti, najbolje iznad pare, pa to presuti u jednu plasticnu posudu i pustiti da se ohladi.
Dok se coko smjesa hladi pripremiti sve ostale sastojke, kao i pleh oblozen sa papirom za pecenje ( koristila sam manji pleh, kocke su bas velike, preporucujem peci u plehu promjera 26 x 20 cm a mozete ih peci i u okruglom plehu 26 cm).
2.
Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 180 stepeni.
Coko-maslac smjesi dodavati prvo secer i sve zicom mjesati, ne treba vam mikser.Sad dodavati jaja jedno po jedno cjelo vrjeme mjesati dok se svi sastojci ne utrose.
Usuti coko smjesu u pleh i peci oko 25 minuta, najbolje proba cackalicom, ne pecu sve pecnice jednako.
3.
Dok se tjesto pece pripremiti coko smjesu: Mljeko staviti u posudu u kojoj cete kuhati fil, dodati odmah secer, vanilin, puding i griz te zicom fino izmjesati i staviti to na stednjak da se kuha, cjelo vrjeme mjesati da ne zagori, dok se ne pocne fino zgusnjavatu, nekih 5-8 minuta.
Maci sa stednjaka, i odmah dodati kokosi keks i fino izmjesati.
4.
Peceni biskvit da malo stane, presjeci na pola, premazati sa marmeladom po ukusu a i ne mora, usuti kokos smjesu preko i poklopiti drugom polovinom biskvita.
Preliti cjelu kolac cokoladnom glazurom: 200 g cokolade, mljecnu sam koristila istopiti iznad pare sa 30 ml slatke pavlake i preliti tim kolac, posuti sa coko mrvicama.Ostaviti na hladnom da se stegne i sjeci kolac na kocke ili po zelji.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar