Sastojci
za biskvit
5 kom jaja
150 g šećera
80 ml mlijeka
70 g maslaca
120 g Glatkog brašna Podravka
50 g kakaa u prahu Dolcela
1 kom Prašak za pecivo Docela
1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
za fil
4,5 dl mlijeka
3 kašike Gussnela Dolcela (gustina) uvrh pune
100 g šećera
4 dl slatke pavlake za šlag
10 g Mljevena želatina Dolcela
1 kašikica ekstrakta vanilije
sirup za kore
1 dl vode
50 g šećera
2 kašike Tamnog kakaa u prahu
i još
100 g tamne čokolade
1 dl slatke pavlake
Priprema
1.
Za biskvit odvojiti žumanca od bjelanaca, bjelanca umutiti u čvrst snijeg i ostaviti sa strane.
Žumanca mutiti sa šećerom da se šećer istopi, dodati istopljen maslac mlijeko i vaniliju. Brašno pomiješati sa kakaom i praškom za pecivo pa umiješati u smjesu.
Bjelanca umiješati kašikom dodajući postepeno i miješajući pooolako prebacujući smjesu odozdo prema gore da se dobije jednolična masa koja moraostati vazdušasta.
Smjesu sipati u pleh 20x30 cm obloženu papirom za pečenje i peći na 180 C 15-20 min.
Biskvit ohladiti i presjeći vodoravno da se dobiju 2 lista
2.
Za fil u malo mlijeka razmutiti gustin a ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati gustin i miješajući kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi povremeno promiješati.
Želatin preliti sa 2-3 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zagrijati ga da se istopi ali da ne prokuva pa umiješati u gustin i dobro umutiti. Umutiti i slatku pavlaku pa umiješati u gustin.
3.
Za sirup izmiješati vodu, šećer i kakao pa staviti da prokuva uz neprekidno miješanje da masa postane sjajna, malo ohladiti
4.
Prvi list biskvita staviti na tacnu, preliti sa 1/2 sirupa, premazati filom pa staviti drugi list i preliti ga drugom polovinom sirupa.
5.
Zagrijati slatku pavlaku, dodati izlomljenu čokoladu i zagrijavati da se čokolada istopi pa preliti kolač.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar