Sastojci
ŽUTI BISKVIT:
4 jaja
1 vanilin šećer
125 g šećera
60 g oštrog brašna
20 g glatkog brašna
1/2 vrećice praška za paecivo
nekoliko kapi arome naranče
SMEĐI BISKVIT:
4 jaja
1 vanilin šećer
125 g šećera
60 g oštrog brašna
20 g glatkog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
1-2 žlice ruma
2 pune žlice kakaa
KREMA:
6 listića bijele želatine
500 g jogurta s jagodama
50 g šećera
200 ml vrhnja za šlag
nekoliko kapi ekstrakta od jagode
ZA UKRAS:
300 ml vrhnja za šlag
čokolada, jagode
Priprema
1.
ŽUTI BISKVIT:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te dobro izmiksajte. Redom dodajte i miksajte: aromu naranče, oštro brašno, glatko brašno, prašak za pecivo. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvit pecite u kalupu za tortu koji je prethodno namazan margarinom i pobrašnjen ili kalup obložite papirom za pečenje. Pecite ga na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i pustite ga da se ohladi.
2.
SMEĐI BISKVIT:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te dobro izmiksajte. Redom dodajte i miksajte: rum, oštro brašno, glatko brašno, prašak za pecivo, kakao. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvit pecite u kalupu za tortu koji je prethodno namazan margarinom i pobrašnjen ili kalup obložite papirom za pečenje. Pecite ga na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i pustite ga da se ohladi.
3.
KREMA:
Listiće želatine omekšajte prema uputi s omota (5 minuta u hladnoj vodi). Za to vrijeme pomiješajte jogurt sa šećerom (za ovu kremu koristim grčki jogurt s komadićima jagoda - kremast i bogatog okusa). Zatim želatinu ocijedite i otopite na pari te najprije pomiješajte s malo smjese jogurta, a zatim dodajte ostatak jogurta i sve dobro izmiješajte.
Kada se smjesa počne stvrdnjavati, od 200 ml vrhnja za šlag izradite čvrsti šlag i umiješajte ga u smjesu od jogurta. Dodajte ekstrakt od jagode po želji, ovisi o tome koju boju želite postići ( ja sam dodala oko trećine ekstrakta). Pustite kremu da odstoji na hladnome nekoliko minuta.
(U vrijeme sezone svježih jagoda u kremu možete dodati i 150-200g jagoda narezanih na sitne kockice.)
4.
Biskvite prerežite jednom, a kremu podijelite na 3 dijela. Slažite redom: smeđi biskvit - krema - žuti biskvit - krema - smeđi biskvit - krema - žuti biskvit.
5.
Tortu premažite šlagom i ukrasite po želji čokoladom ili jagodama. Dobro je pripremiti tortu navečer i pustiti da odstoji preko noći u hladnjaku.
Posluživanje
Tortu poslužite dobro ohlađenu.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar