Sastojci
za tijesto
400 g brašna
1 kom jaje
1,5 dl mlijeka
2 kašike kisele pavlake
50 g maslaca ili margarina
20 g kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica crvene mljevene paprike
za premazati tijesto
100 g maslaca ili margarina
za premazati kiflice
1 kom žumance
susam
Priprema
1.
Kvasac staviti u šalicu sa kašikicom šećera i malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
2.
Umutiti jaje, dodati so i otopljeni maslac pa umutiti. Dodati kiselu pavlaku, nadošli kvasac i mlako mlijeko pa sve izmiješati.Dodati brašno pa umijesiti fino glatko tijesto.
3.
Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.U jedan dio dodati mljevenu papriku i dobro je umiješati u tijesto. Oblikovati kuglu i staviti je na pobrašnjenu tacnu.I bijelo tijesto premijesiti u kuglu i staviti na tacnu.Premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti da dobro nadođe.
4.
Kad je tijesto naraslo prenijeti ga na pobrašnjenu radnu površinu i svaki podijeliti na dva dijela. Premijesiti, staviti na tacnu i ostaviti još malo da tijesto naraste.
5.
Jednu kuglu crvenog tijesta istanjiti i premazati omekšalim maslacem, istanjiti i jednu kuglu bijelog tijesta i staviti preko crvenog, još malo lagano istanjiti oklagijom i premazati ga maslacem.
Isjeći na 16 jednakih dijelova, filovati po želji, a i ne mora, i savijati u kiflice. Tako uraditi i sa drugim tijestom.
6.
Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati umućenim žumancetom i posuti susamom.
Ostaviti da narastu i peći na 180 C.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar