Sastojci
kora x 2
5 kom bjelanaca
100 g šećera
50 g šećera u prahu
malo soka limuna
100 g kokosa
1 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
fil I
5 dl slatkog vrhnja
2oo g kiselog vrhnja
500 g jagoda, kupina
i još izmrvljena kora sa kokosom
fil II
5 dl mlijeka
2oo g šećera i vanilin šećer
1 kom puding vanilija
6 kašika gustina
10 kom zumanaca
25o g margarin za kreme
100 g bijele čokolade
3-4 kašike umućenog sl. vrhnja (odvojiti od kreme I)
za ukrašavanje šlag ili sl. vrhnje
Priprema
1.
Bjelanjke umutiti, dodati sok od limuna i šečer i mutiti da masa bude gusta i sjajna. Izmiješati brašno, prašak za pecivo i kokos pa kašikom polako umiješati u bjelanjke da masa ostane gusta.
2.
Pleh veličine 26x36 cm obložiti alu-folijom, premazati uljem i sipati smjesu za biskvit. Peći na 170 C 30 min.
Ispeći dvije iste kore.
3.
Kore sam pekla u plehu većem nego što je torta, kad sam odrezala sa svake duže strane po 5 cm dobila sam mrvice koje trebaju za kremu I, i tortu četvrtastog oblika. Ili samo odrezati okrajke pa ih izmrviti.
4.
Za kremu I. Umutiti slatku pavlaku, dodati kiselu pavlaku,(ostaviti par kašika za kremu II) izmrvljenu koru (dijelove odrezane sa strane, ili samo okrajke ) i isjeckane jagode, kupine.
5.
Za kremu II. Od 5 dl hladnog mlijeka odvojiti malo pa u njemu razmutiti puding, gustin i zumanca. Ostatak mlijeka sa šećerom staviti da prokuva pa sipati smjesu sa zumancima i kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi, povremeno izmiješati.
6.
Ohlađenu kremu umutiti mikserom, posebno umutiti margarin pa sjediniti sa kremom. Otopiti čokoladu pa umiješati u smjesu i na kraju umiješati par kašika umućenog sl. vrhnja (odvojiti od kreme I)
7.
Ja sam slagala: kora-2/3 kreme I-1/3 kreme II,
kora-2/3 kreme II-1/3 kreme I
I na kraju šlag.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar