loading...

Ledeni vjetar

Recept preuzet sa : http://www.ljiljananieder.com

Sastojci



Tijesto:

    9 bjelanjaka
    sol
    30 dag šećera
    3 žlice jabučnog octa



Krema:

    9 žumanjaka
    4 žlice šećera
    4 žlice oštrog brašna
    2 1/2 dl mlijeka
    3 vrećice vanilin šećera
    25 dag maslaca
    2 dl slatkog vrhnja



    7 dl slatkog vrhnja
    1 1/2 banana
    15  jagoda
    2 kivija
    sok od limuna


 Priprema

Pećnicu zagrijati na 150 °C (s ventilatorom). Kalup za tortu (26 cm) prekriti papirom za pečenje, namazati maslacem i posuti brašnom. 3 bjelanjka s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Dodavati postepeno šećer i ocat, neprestano miješajući. Čvrsti masu od bjelanjaka staviti u kalup, izravnati i peći oko 1 sat. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Tako se ispeku 3 kore ili se na tri lima za pečenje stavi papir, iscrtaju kružnice promjera 26 cm, premažu maslacem, pospu brašnom i na svaki lim staviti 1/3 izrađenih bjelanjaka. Na taj način ušteđujemo vrijeme. Pečene kore ostaviti da se ohlade.

Krema: Žumanjke zajedno sa šećerom izraditi. Dodati brašno, mlijeko i vanilin šećer. Staviti na laganu vatru i kuhati neprestano miješajući, sve dok se krema ne zgusne. Kremu skloniti sa štednja i ostaviti da se potpuno ohladi. U jednoj posudi, čvrsto izraditi 2 dl slatkog vrhnja. Maslac (sobne temperature) mikserom kremasto izmiješati. Hladnu kremu od žumanjaka dodavati postepeno maslacu (žlicu po žlicu), neprestano miješajući. Zatim u kremu dodati šlag (2 dl) i kratko, mikserom izmiješati. Posebno, čvrsto izraditi 7 dl slatkog vrhnja.

Banane narezati na kolutiće i poprskati limunovim sokom, da ne bi dobili tamnu boju. Jednu koru staviti na tanjur odgovarajuće veličine, premazati 1/3 kreme, posložiti banane i premazati ih 1/3 šlaga. Položiti drugu koru, premazati 1/3 kreme, posložiti jagode narezane na ploške i premazati 1/3 šlaga te prekriti trećom korom. Treću koru premazati ostatkom kreme, posložiti očišćeni, na ploške narezani kivi i kolač izvana ukrasiti preostalim šlagom. Kolač ukrasiti po vlastitoj želji.

Napomena: Torta se može peći u limu veličine pećnice (oko 39 x 32 cm) i hladnu koru po dužini prerezati na tri jednaka dijela. Na isti način slagati kao i tortu. Može se složiti umjesto navedenog voća, bilo koje drugo mekano voće. Umjesto da pečete tri kore u kalupu za tortu, može se cijela količina tijesta od bjelanjaka staviti u lim veličine pećnice i odjednom ispeći. Kad se tijesto ohladi, prerezati ga po dužini na tri jednaka dijela.

Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar