loading...

NAPRAVITE SAMI DOMAĆI DŽEM OD JAGODA SA VANILIJOM


Po već provjerenom receptu, mijenjam samo voće i mirise. Prošle godine je pojeden brzinom svjetlosti, danas sam napravila novi, meni najbolji. Uvijek jedan dio ostavim s komadićima, a drugi na kraju izmiksam.
Sastojci

    1 kg očišćenih jagoda
    400 g šećera
    1 do 2 limuna
    1 mahuna vanilije


Priprema

    1.
    Oprane i posušene jagode narežite na komadiće, pomiješajte u zdjeli sa šećerom, poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći.
    2.
    Procijedite jagode tako da odvojite sok koji su pustile.
    Stavite sok u lonac.
    Mahunu vanilije prerežite na pola po dužini i sastružite sjemenke. Dodajte sjemenke i praznu mahunu u sok.
    Stavite kuhati na srednje jaku vatru, 20-ak minuta od trenutka kad provrije - osjetit ćete kad ga miješate da se počinje lagano zgušnjavati/ karamelizirati.
    3.
    U međuvremenu ogulite limunima vanjski žuti sloj (ne treba vam).
    Iscijedite sok - ne bacajte sjemenke.
    Sok dodajte jagodama, a prazne polovice limuna i sjemenke zavežite u komad gaze.
    Ako želite dodati začinsko bilje (ja sam prošle godine dodala limunski timijan npr.) stavite ga u gazu skupa s koricama limuna.

    4.
    Dodajte sad komadiće jagoda i zavežljajčić s koricama limuna u lonac.
    Kuhajte opet 10-ak minuta, a zatim izvadite zavežljajčić s koricama i dobro ga iscijedite (ja ga stavim u tijesak za krumpir).
    Kuhajte pekmez još 5 minuta a zatim ga maknite s vatre, izvadite mahune vanilije, i ulijte pekmez u vruće, sterilizirane staklenke.
    Stavite poklopce, čvrsto zatvorite i okrenite staklenke naopako da se stvori vacuum. Ostavite u tom položaju najmanje 10 minuta ili dok se pekmez skroz ne ohladi.
    Ako volite pekmez bez komadića voća, prije nego ćete ga sipati u staklenke, kratko sve izmiksajte štapnim mikserom.
    5.
    STERILIZIRANJE STAKLENKI: Pažljivo oprane i posušene staklenke stavite u hladnu pećnicu, a zatim je uključite na 110°C da se zagrijava sve skupa.
    Držite staklenke na ovoj temperaturi dok pekmez nije gotov, znači 20-30 minuta.
    Pokopce operite i potopite u alkohol ili rakiju.

Posluživanje
Korice limuna i sjemenke se dodaju radi želiranja/zgušnjavanja pekmeza jer sadrže prirodni pektin. Dakle umjesto kupovnog sredstva za želiranje u prahu.


Izvor:  www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar