loading...

EVO KAKO SE PRAVI SOK OD ZOVE I DA BEZ ŠEĆERA

KAKO SE PRAVI SIRUP OD ZOVE RECEPT ?
Postoji više načina pripreme za ovaj lekoviti napitak, u svetu alternativne medicine naročito je tražen recept bez šećera kao i sirup od bazge bez konzervasa i ostalih dodataka. Alternativci sok od zove obično zaslađuju sa stevijom umesto šećera, koja se smatra najboljim prirodnim zaslađivačem – o njoj možete pročitati u članku stevija biljka.
Mi ćemo vam ovom prilikom dati nekoliko recepata, jer su po nama svi recepti za pomenuti sok više nego dobri, naročito sada sa dolaskom sve lepšeg i toplijeg vremena, trebali bi ga svi piti.
Prvi recept je onaj najredovniji sa šećerom, pa da krenemo:
Neophodni sastojci
Za ovaj blagi i izuzetno lekoviti napitak biće nam potrebno sledeće:
20 cvetova zove,
litar vode,
jedan limun,
pola kilograma šećera.
Kako pripremiti zovin sok
Kao što smo već rekli u pitanju je ovaj najredovniji i najčešći recept za sok od zove koji se pravi sa šećerom. Prvo što treba da uradimo je da potopimo cvetove u hladnu vodu i pustimo da odstoje ceo dan (24 h) i to na tamnom i hladnom mestu.
Nakon što prođe 24 sata,u vodu trebamo iscediti jedan ceo limun osrednje veličine a zatim dodati i 0,5 kg šećera i dobro sve zajedno izmešati. Ponovo ostavljamo naš sirup od zove da odstoji još jedan dan, ali ga povremeno mešamo, dok se šećer u potpunosti ne rastopi.
Nakon 24 časa sok od bazge cedimo kroz gazu i tek nakon toga je spreman za konzumaciju. Pije se tako što se do 1/3 čaše sipa sirup a ostatak se razblažuje sa vodom.


Kao što vidite sok od zove priprema se bez većih komplikacija. Ovaj lagan napitak je uz limunadu jedan od najboljih rashlađivača tokom toplih dana koji nam se približavaju.
SIRUP OD BAZGE RECEPT BEZ KONZERVANSA I ŠEĆERA
Mnogi zagovornici alternativne medicine neće oberučke prihvatiti naš prvi recept, prvenstveno zbog pola kg šećera od kojeg se mnogima diže kosa na glavi. Zato smo ovom prilikom pripremili nešto i za njih pa vam dajemo predlog kako napraviti sok od zove bez šećera i konzervansa..
Potrebni sastojci
10 cvetova sveže ubrane zove
litar i po sveže vode (najbolje izvorske)
jedan limun
biljka stevija (kao zamena može i domaći med)
Priprema recepta:
Nakon što se uberu cvetovi, potapamo ih u teglu ili bokal hladne vode po mogućnosti izvorske. Puštamo da odstoji jedan ceo dan na mračnom i prohladnom mestu. Posle toga cedimo vodu i dodajemo joj proceđen sok od jednog limuna.
Po ukusu zaslađujemo sa stevijom u nedostatku iste najbolje se pokazao prirodni domaći med. Ovakav napitak slobodno mogu da koriste i oboleli od šećerne bolesti kao i oni koji su na dijetama, jedino trebaju voditi računa da uvek piju svež sok od zove (sme se držati u frižideru najviše 24h).
SIRUP OD ZOVE NIJE DOBAR ZA MUŠKARCE?
Verovatno ste već čuli kako je ovaj napitak štetan za muškarce jer utiče na plodnost i da čak sok od zove izaziva sterilitet. Naša narodna medicina ponekad malo zastrani i do dana današnjeg nije u potpunosti jasno otkud ovakva tvrdnja i kojim dokazima se potkrepljuje.
Sa medicinskog aspekta zova sok je potpuno bezbedan i nema nikakvih uticaja na potenciju muškaraca, što je i dokazano.
Postoji jedna verzija objašnjenja zašto je sirup od bazge došao na loš glas i ona je nama veoma zanimljiva. Naime,jedna stara bakica nije imala dovoljno pomenutog soka, kada su joj došli iznenadni gosti u kuću te nije mogla sve da posluži. Stoga je starica koja se našla u škripcu izustila čuvenu rečenicu da je zova loša za mušku decu. Otad postoji mit.
Uzmite ovo sa rezervom, to je samo jedno tumačenje. Danas se zna da je više nego dobar napitak za naše mališane..
KAKO PITI SOK OD ZOVE U TRUDNOĆI
Iako ne postoje čvrsti dokazi i neki sigurni pokazatelji da je sok od zove štetan po buduće majke i njihove bebice, opšta preporuka trudnicama je da ga ipak ne piju.
Kako je dugo stanje veoma specifičan period u životu svake žene, mnoge biljke, čajevi, sokovi nisu preporučljivi za konzumaciju za vreme trudnoće kao i u periodu dojenja koji sledi. Pročitajte takođe koristan članak jagode u trudnoći..
SIRUP OD ZOVE PREDNOSTI ZA ZDRAVLJE
Sok od zove je veoma koristan za naše zdravlje te ga lekari i fitoterapeuti preporučuju svakom(izuzev trudnica i dojilja). Cvetovi biljke se od davnina koriste u narodnoj medicini kod obaranja visoke temperature, jer dokazano omogućuju bolje znojenje koje obara temperaturu.
Podjednako dobro deluje kod upale sinusa, ali i mnogih drugih virusa naročito u kombinaciji sa kantarionom. Pomaže i kod išijasa, neuralgija a takođe je odličan za bubrege jer pospešuje mokrenje.
Ukoliko se pitate izaziva li sok od zove nuspojave ili kakva druga neželjena dejstva, znajte da su one dosta retke. Vodite samo računa o količini soka koji pijete tokom dana, jer veće količine ih mogu izazvati – pijte ga umereno.
Ovom prilikom dali smo vam recepte za sok od cvetova, koji je najbolje praviti upravo u maju i junu mesecu, kada cvetova ima na svakom koraku.Na jesen se pravi takođe odličan sok od bobica zove..


izvor : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar