Poznato i popularno tijesto za razna punjenja….
ja lično s ljepšim tijestom jos nisam radila.
Sastojci
1 salica 250 ml.
TIJESTO:
2.5 salice brasna
1 zlicica praska za pecivo
soli
2 jaja
1/2 salice povrtnog ulja(canola,peanut ili drugo)
1/2 salice mlake vode
FILL:
150gr. pirea
100gr. mljevenog mesa
200gr. gljiva
1 manji luk
2 cena cesnjaka
sol,peper i vegeta
PREMAZ:
1 jaje
malo ulja
Priprema
TIJESTO:
U brasno dodajte prasak za pecivo i sol.
U posebnoj zdjeli lagano istucite jaja,dodajte povrtno ulje(canola,peanut etc.) i mlaku vodu.
Napravite dubinu u brasnu i postepeno dodavajte tecnu smjesu.
Zamijesite tijesto.
Prebacite na radnu povrsinu i mijesite par minuta.Tijesto zamotajte u prozirnu foliju ili stavite u zdjelu,pokrijte i ostavite da se odmara 1h.Ja sam zamotala u prozirnu foliju a vi mozete i samo dobro pokriti ako zelite.
Dok vam se tijesto odmara napravite fill.Ovaj je najpoznatiji i najpopularniji fill za knish mada mozete koristiti i sve ostale fillove po zelji.
Skuhati krompir i ispasirati.
U tavi prziti gljive,sitno sjeckani luk,sitno sjeckani cesnjak i mljeveno meso.Stavite sve da se przi zajedno dok voda ne ispari iz gljiva.
U pire dodati ohladenu smjesu mesa i dobro izmjesati.
Radnu povrsinu dobro pobrasniti i prebaciti tijesto.
Sa valjkom ili oklagijom pocnite razvlaciti tijesto kao na slici.Tijesto je fantasticno elasticno,niti puca i razvija se bez problema.Razvaljajte sto tanje.
Dio prema vama nafilujte po duzini kao na slici.
Zatim zarolajte.Odsjecite krajeve tijesta i dobro zatvorite.
Sada sa rukom pravite kao “kobasice”LOL..neznam kako bih to navela
Zatim otkinete s rukom i zatvorite krajeve.
znaci otkidate manje dijelove i dobro zatvorite s obje strane.
Zatim stavite otkinuti dio dijesta,uspravite i sa prstom pritiskajte prema nadolje.Super jednostavno,kao da se igrate sa plastelinom.
Ponovite postupak sa prstom mozda 3-4 puta.
Gotova knish punjenja.
Stavite ih u pleh za pecenje.premazite s mjesavinom jajeta i malo ulja i stavite da se pece na 190C oko 20-25min ili dok ne dobiju finu braon boju.
Posluživanje
Najpopularnije knish punjenje je sa mljevenim mesom i pireom.Ja sam dodala gljive.Znaci sva punjenja koja zelite mozete puniti sa ovim fantasticnim tijestom.Takoder je odlicno sa spinatom i sirom…i koristite naravno sve zacine po zelji…stavicu i moj fill pa tko zeli,nije neophodno..mada sam sve odoka
Preuzeto sa: coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar