loading...

Čoko mousse torta od Yoli - gotova za pola sata!

 Sastojci 8 osoba

    2 jaja
    3 žlice šećera
    5 žlica brašna
    1 vrećica vanilin šećera
    1 žlica kakaa ili čokolade u prhu
    1 žlica ulja ili otopljenog maslaca

    za karamel
    100 g maslaca
    4 žlice šečera
    150 g grubo sjeckanih oraha, lješnjaka i badema
    1 dl tekućeg slatkog vrhnja

    za čoko mousse
    120 g tamne čokolade
    3 žumanjka
    2 žlice šećera
    3 dl slatkog vrhnja
    po želji naribana korica narandže



Priprema

    1.

    Za biskvit mikserom istučemo jaja (nije potrebno odvajati žumanjke i bjelanjke, a možete ako biskvit spremate na taj način), žlicu vode i šećer. Kada je masa pjenasta i svjetlija, pojave se mjehurići, dodamo prosijano brašno i kako ili čokoladu u prahu. Dok dodajemo brašno i kako miješamo na najnižoj brzini.

    Ja nisam imala ni jedno ni drugo pa sam dodala instant kavu i pokazalo se kao dobro rješenje.
    2.

    Model za torte - ja sam upotrebila onaj sa 26 cm promjera - po dnu premažemo maslacem i potresemo s malo brašna. Obod nije potrebno namastiti, a ako to ipak napravimo, pobrašnimo i obod modela.
    3.

    Pečemo u pećnici na 175 - do 180 stupnjeva oko 10 minuta. Temperatura i vrijeme pečenja zavisi od pećnice. Biskvit je pečen ako na igli ili čačkalici, kada je ubodemo u tijesto, nema više tragova tijesta.

   
    4.

    Biskvit neka se ohladi u modelu, potom ga navlažimo konjakom, razmješanim s malo vode, može i sa kavom, rumom, razmiješanim s malo mlijeka, likerom od čokolade ili kave. Yoli je to napravila sa konjakom.

 
    Obod modela obložimo čvrstom folijom i vratimo ga oko biskvita.
    5.

    Za karamel otopimo maslac i dodamo šećer. Miješamo, dok masa nije smećkasta, ali pazimo da ne zagori. Ako je prerijetka, dodamo još šećera. Potom dodamo grubo sjeckane orahe, lješnjake i badem (ili samo jedno od toga, a može i neka druga mješavina), promiješamo i dodamo vrhnje. Sve skupa je kao neki gusti umak. Promiješamo, malo ohladimo i prelijemo preko biskvita.
    6.

    Za čokoladni mousse najprije otopimo čokoladu. Ne dodajemo ni vrhnje, ni maslac, ni ulje.

    Istučemo slatko vrhnje.

    Potom istučemo žumanjke sa šećerom. Kada je masa prozračna i svjetlo žuta, postepeno, u tankom mlazu, dodajemo otopljenu čokoladu i neprestano miješamo srednjom ili najnižom brzinom. Sada možemo dodati i koricu narandže (u originalnom receptu nema korice).

    Potom dodamo trećinu istučenog slatkog vrhnja i primiješamo, da je masa izjdnačena. Tada dodamo preostalo vrhnje i promiješamo, da dobijemo laganu pjenicu.

   
    7.

    Čoko pjenicu  namažemo preko karamela, poravnamo i stavimo model u hladnjak na nekoliko sati, da se krema stvrdne. Pokrijemo prozirmom folijom.
    8.

    Možemo poslužiti sa malo tučenog slatkog vrhnja ili/i sa nekim bobičastim voćem.
    9.

    Količine šećera i brašna navedene su približno,  zavisi od toga koliko slatku pjenicu ili biskvit želimo. A za biskvit zavisi i od vrste brašna, tako da ga dodajemo po potrebi.


izvor : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar