Torta sa orasima i rumom

Oraha nikad nije bilo više nego prošle godine. Zato je rođendanska torta mojoj majci ove godine bila ova. Puna oraha , sa dodatkom ruma, koji osvežava tortu.


Sastojci

    Kore 2x po:
    5 belanaca
    70 gr šećera
    3 žumanca
    100 gr oraha
    50 gr brašna
    1 kašičica rendane limunove kore

    Fil:
    4 žumanca
    180 gr šećera
    50 gr oštrog brašna
    2 pudinga od vanile
    2 kesice vanilin šećera
    750 ml mleka
    250 gr margarina/ maslaca
    200 gr oraha
    1.5 kašika ruma

    Za natapanje kora:
    150 ml soka od narandže
    1 kašika ruma

    Za premazivanje kora
    100 gr čokolade za kuvanje
    4-5 kašika slatke pavlake
    Glazura:
    100 gr čokolade za kuvanje
    3 kašike ulja





Priprema

    1.

    Za kore spremiti kalup 26 cm. Staviti papir za pečenje, nauljiti zidove i pobrašniti.

    5 belanaca umutiti u sneg, dodati 75 gr šećera,  dodati 3 žumaca, 50 gr brašna, 100 gr oraha i malo narendane kore od limuna.

    Peći na 190 stepeni , probati da li je pečeno čačkalicom, kada je suva gotovo je.

     Ispeći dve kore i kada se ohlade iseći na pola koncem, tako da budu četiri kore.
    2.

    4 žumanca umutiti sa 180 gr šećera, 2 kesice  vanilin šećera, 2 kašike oštrog brašna, 2 pudinga od vanile i 250 ml hladnog mleka.

    500 ml mleka staviti da provri, deo vrućeg mleka sipati u razmućenu kašicu sa žumancima, pa vratiti u vrelo mleko. Kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje i ostaviti da se ohladi.

   
    3.

    Umutiti mikserom margarin/ maslac pa dodati kašiku po kašiku ohlađenog , fila,  200 gr oraha , 1,5 kašiku ruma.. Sve to sjediniti.
    4.

    U sok od narandže staviti rum, svaku koru natapiti sa nekoliko kašika, pa zatim je premazati čokoladom rastopljenom sa 5 kašika slatke pavlake.

    Filovanje : kora, premaz od čokolade, fil sa orasima i na kraju glazura od čokolade. Zadnju koru ne premazivati čokoladom samo je natopiti.Pre ukrašavanja staviti u frižider da se stegne.

     Ja sam samo otopila čokoladu i time išarala tortu.

    Uživajte !              





izvor : coolinarika.com
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar