loading...

Domaći gusti jogurt

Kako napraviti domaći gusti jogurt? Jogurt često koristim za juhe i druga
jela,te ga svake sedmice pravim sama. Takođe mi ga je i doktor preporučio,pa
ga tako spremljenog dajem sinu već od njegovog 7. mjeseca starosti. Kratko
rečeno,ovaj jogurt je kod nas klasika. Znam da ima već recepata za jogurt na
stranici, ali nema objašnjenja kako napraviti veoma gust jogurt,kojeg ako
stavite u neki galon možete naopačke okrenuti a on će idalje stojati čvrst.

Sastojci 4 osobe
2,5l mlijeka (ako pravite za bebu
koristite dnevno,pasterizovano
mlijeko)
1 kašika jogurta (ja sam uzela od
prethodnog jogurta što sam
pravila a vi možete koristiti
Bio-gusti jogurt ili neki drugi
jogurt koji je baš čvrst.)


Priprema
1. Unutrašnjost šerpe isperite sa vodom te u nju dodajte mlijeko. Na dno šerpe stavite
mali tanjirić od fildžana ili neke šoljice. To će pomoći da vam mlijeko ne izleti napolje.
Zatim kuhamo na jakoj vatri.
2. Mlijeko pažljivo pratite. Potrebno je da za jedan prst ispari. Kuhajte jos 10-tak minuta.
Mlijeko što duže kuhate ono će biti gušće. Kada se dovoljno kuhalo i opalo za jedan
prst,mlijeko istresamo u galone ili neke druge staklene/zemljane posude.
3. Odnesite galone u neku prostoriju sobne temperature (to uradite prije dodavanja
jogurta jer kada dodate jogurt mlijeko treba da miruje). Rasporedite galone na neki
peškir/ručnik,tako neće izgubiti toplotu.
4. Pustite mlijeko da malo ohladi. Pravo vrijeme za dodavanje jogurta je onda kada
umočite prst tačno u sredinu posude i brojite do 10. Ako poslije broja 7 počinjete da
osjećate vrelinu mlijeka,onda je pravo vrijeme. Ako brojući do 10 ne možete da izdržite
i previše vam je vrelo,sačekajte još malo. Ali pazite,mlijeko ne smije da bude mlako.
5. Kada mlijeko stekne idealnu toplotu,oduzmite mu 1 kašiku mlijeka. Pomiješajte ga sa
jogurtom (uzmite jednu kašiku jogurta sa gustog dijela,ne smije biti voden) u jednoj
posudici a zatim istresite u mlijeko miješajući 2-3 minute. Ako ste mlijeko rasporedili u
više posudica dodajte u svaku po jednu kašičicu smjese. Na mlijeko stavite
cjedaljku/đevđir i umotajte mlijeko stolnjakom ili peškirom tako da odozgo ostane

otvoreno (kao na slici ispod). To radimo da para može izaći napolje jer u suprotnom
pokvasiti će nam jogurt.
6. Uzmemo još jedan peškir i s njim prekrijemo cijeli jogurt. Znači jedan peškir ide ispod
jogurta,jedan oko jogurta i jedan koji će prekriti cijeli jogurt. Ja jogurt napravim uveče
u 12 i ujutro u 8 ga stavim u frižider. Kada jogurt provede jedan dan i jednu noć u
frižideru,dobiti ćete odličan,veoma gust domaći jogurt zbog kojeg ćete prestati uzimati
gotovi i s kojim ćete moći napraviti razne juhe i preljeve za jela. A vaše bebice će se
oduševiti baš kao i moj sin kojem je jogurt najdraži obrok.
7. Prijatno!
Posluživanje
Kada se mlijeko bude hladilo uhvatiti će se odozgo kajmak. Ja ga uvijek skinem jer ga mi
ne volimo. A vi ako želite možete ga ostaviti,ali pri dodavanju jogurta polahko ga malo
odmaknite da jogurt možete fino umiješati u mlijeko.


www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar