loading...

Fantasticni kolac

 Kolac djeluje komplikovano za napraviti ali ustvari i nije bas. Uglavnom vrjedilo je truda je je ukus odlican

 Sastojci 12 osoba

    Tamna kora:
    4 kom. Jaja
    4 kasike Secera
    4 kasike Brasna
    4 kasike Vruce,kljucale vode
    2 kasike Ulja
    2 kasike Tamnog kakaa u prahu
    1/2 kesice Praska za pecivo Docela
    Svijetla kora:
    6 Bjelanjaka
    200 g Secera
    200 g Brasna
    100 g Mljevenih oraha
    200 g Visnje/tresnje,izvaditi kospe
    Krema:
    6 Zumanjaka
    200 g Secera
    400 ml Mlijeka
    1 Vanilin pudinga Dolcela
    1 kesica Vanilin šećer Dolcela
    250 g Putera,sobna temperatura
    100 g Kokosa
    Glazura:
    50 ml Slatkog vrhnja Dolcela
    25 g Putera
    160 g Cokolade



Priprema

    1.

    Tamna kora:

    Umutiti bjelanca sa secerom da dobijete cvrsti snijeg. Dodavati jedno po jedno zumance.
    2.

    Dodati ulje i vrucu vodu. Na kraju dodati izmjesano brasno sa kakaom i praskom za pecivo i umjesati da se smjesa izjednaci.
    3.

    Istresti u oblozenu pravougaonu tepsiju(28cmx18cm) i staviti u zagrijanu rernu od 180 C oko 15-20 minuta zavisno od sporeta. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.
    4.

    Svjetla kora:

    Umutiti bjelanca u cvrsti snijeg sa secerom pa polako rucno umjesati brasno i orahe.
    5.

    Dodati visnje/tresnje i umjesati u smjesu. Istresti u istu velicinu tepsije kao i tamnu koru.
    6.

    Peci u zagrijanoj rerni na 180C oko 15-20 minuta.Izvaditi koru i ostaviti da se ohladi.
    7.

    Krema:

    Umutiti zumanca sa pudingom,vanila secerom i sa 100 ml mlijeka da nemate grudvica. U serpu staviti ostatak mlijeka da prokljuca. Kad prokljuca dodati koju kasiku vruceg mlijeka u mix pa onda sve istresti u ostatak i kuhati nekoliko minuta dok nedobijete gustu ujednacenu smjesu.Prekriti celofanom i ostaviti kremu da se potpuno ohladi.
    8.

    Umjesati kremasto puter pa dodati ohladenu kremu i kokos.Ujednaciti kremu.
    9.

    Staviti tamnu koru pa premazati kremom i onda preko staviti svjetlu koru.
    10.

    Cokoladu istopiti sa vrhnjem i puterom.Premazati kolac.
    11.

    Ostaviti u frizider na nekoliko sati prije nego sto se pozluzite ili preko noci.
    12.

    Rezati na kocke ili stanglice.

izvor : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar