loading...

Kremasta torta sa marelicama…Jako fina, jednostavna i osvježavajuća

Sastojci
Potrebno za tijesto
250 g brašna
3 kašike šećera u prahu
1 kom jaje



125 g margarina
2 kašike hladne vode
ribana kora limuna
1 kom vanilin šećer
mrvica soli
za fil
4,5 dl mlijeka
100 g Gussnel Dolcela (gustin)
125 g margarina
2 kom žumanceta
5 dl slatke pavlake za šlag
100 g šećera
1 kom burbon vanilin šećer
i još
oko 700 g marelica, kajsija ili breskvi



Priprema
1. U posudu sipati brašno, dodati margarin isječen na listiće i sve ostale sastojke za tijesto
pa zamijesiti glatko tijesto, zamotati u prozrnu foliju i ostaviti u frižider dok se
pripremi fil.
2. Tijesto istanjiti do 33 cm prečnika i staviti u kalup 26 cm premazan uljem, tijesto malo
pritisnuti uz ivice kalupa. Marelice prepoloviti i stavljati ma tijesto isječanom stranom
prema dolje.
3. U 2 dl mlijeka razmutiti gustin i žumanca. Ostatak mlijeka, margarin, slatku pavlaku,
šećer i vanilin šećer staviti da prokuva pa sipati gustin i miješati dok se zgusne, kao
puding. Sipati u kalup sa tijestom, poravnati i staviti u rernu zagrijanu na 200 C da se
peče 35-40 minuta
4. Pečen kolač ostaviti da se ohladi
5. služiti dobro ohlađen kolač.
www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar