loading...

Fini jesenjski kolac,kada se pece citava kuca mirisi...

 Sastojci

    Nadjev
    6 krusaka
    3 jabuke
    3 male kasike Cimeta u prahu Podravka
    sok od 1/2 limuna
    50 g maslaca
    1/2 solje meda
    5 kasika smeđeg secera

    Tijesto
    SOLJA=250 ML
    340 g maslaca sobne temperature
    1/4 solje ulja
    1/2 solje secera
    2 male kasike vanila ekstrakta
    1/2 solje mlacenice(moze i jogurt)
    5 jaja
    5.5 solja brasna
    2 male kasike praska za pecivo
    1/2 male kasike soli

    I jos
    4-5 kasika Šećera ( kristal)
    4-5 kasika secera u prahu za posipanje

Priprema

    1.

    Kruske i jabuke oguliti i sitno isjeckati.

    U serpu staviti maslac,kruske,jabuke,sok od limuna,secer i cimet.Sve dobro pomijesati i kada pocne da kuha ,kuhati na laganoj vatri oko 25 minuta.Ostaviti da se ohladi.
    2.

    Za tijesto dobro umutiti maslac,ulje,secer i vanila ekstrakt.

    Zatim dodati jedno po jedno jaje,i mlacenicu neprestano muteci na laganoj brzini.Na kraju dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i solju.
    3.

    Tijesto ce ali ce biti mekano,ali ce moci da se radi sa njim.

        Otkinuti malo manje od polovine tijesta ,staviti na tanjir i pokriti plasticnom folijom i ostaviti u zamrzivac dok se radi sa ostatkom tijesta.

       
    4.

    Prvi dio tijesta rastanjiti rukama u podmazanu tepsiju velicine 40 x 26 cm.

    Preko tijesta rasporediti nadjev.

    Zatim izvaditi prvi dio tijesta iz zamrzivaca i rukama kidati male komadice tijesta i poredati po nadjevu.Lagano pritisnuti rukama da se sjedini sa nadjevom.Preko tijesta posuti kristal secer i peci na 180 stepeni 45 minuta.
    5.

    Ohladjen kolac isjeci na kocke i posuti secerom u prahu.
    6.

    Prijatno :-)


preuzeto sa : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar