Prhke štrudlice sa orasima - odličan recept!

 Sastojci

    Tijesto:
    300 g glatkog brašna
    200 g maslaca
    80 g kristal šećera
    1 vanilin šećer
    prstohvat soli
    1 žlica (25 g) kiselog vrhnja 20%mm

    Nadjev:
    250 g mljevenih oraha (badema, lješnjaka, maka...)
    50 g šećera
    1 vanilin šećer
    1 žlica (25 g) marmelade od marelice
    120 ml vrelog mlijeka
    1 žlica ruma
    1/2 naribana limunova korica
    šećer u prahu za posipanje






Priprema

    1.

    Tijesto:

    Sve sastojke, osim kiselog vrhnja, izmrviti prstima. Na kraju dodati kiselo vrhnje i umijesiti tijesto. Umjesto kiselog vrhnja, može se staviti malo mlijeka samo da poveže tijesto.

    Tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki oblikovati u kvadratnu ploču, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na najmanje 30 minuta.
    2.

    Ohlađeno tijesto pobrašniti sa svih strana, pa između dva pek papira razvaljati u pravokutnik 22x34 cm.

    Najlakši način valjanja je opisan u receptu za prhke štrudlice sa nutellom.

    Dobiveno pravokutno tijesto prerezati na dva dijela po stranici 22 cm. Dobiju sa dva pravokutnika 11x34 cm.

    Duž dužih strana tijesta, 1 cm od kraja, staviti po 1/4 nadjeva u obliku dugog tankog valjka. Nadjev stanjiti među dlanovima, a ako se lijepi, dlanove malo nauljiti.
    3.

    Pomoću papira zarolati tijesto sa nadjevom prema sredini gdje je prerezano. Dobivenu roladu prebaciti na lim obložen pek papirom tako da je spoj s donje strane rolade. Potom zarolati drugu polovinu tijesta i prebaciti na lim.

    Razvaljati, nadjenuti i oblikovati i preostalo tijesto i prebaciti na lim.

    Za četvrtasti oblik štrudlica, preko rolada staviti pek papir i lagano prijeći valjkom kako bi se stanjile.

    Prije pečenja, lim sa roladama spremiti u hladnjak na pola sata. Ohlađeno tijesto pri pečenju će zadržati oblik i neće pucati. Zatim zarezati rolade na svakih 2,5 cm širine i tako označiti štrudlice. Tijesto ne rezati do kraja, već do donjeg sloja tijesta; štrudlice ostaju povezane donjim slojem tijesta i ne mogu se razdvojiti.

    Peći na 180"C oko 25 minuta, odozgo štrudlice trebaju biti blijede, samo rubovi da počnu žutjeti.

    Pečene štrudlice prohladiti 1-2 minute i još vruće oštrim nožem rezati po zarezima do kraja.

    Posuti šećerom u prahu, a kad se ohlade, spremiti u limenu kutiju.
    4.

    Nadjev:

    Pomiješati mljevene orahe, šećer i vanilin šećer, preliti vrelim mlijekom i na vatri miješati samo dok se sve ne sjedini.

    Maknuti sa vatre pa dodati marmeladu od marelice, naribanu limunovu koricu i rum. Ohladiti pa spremiti u hladnjak da se dobro stegne.

    Nadjev podijeliti na 4 jednaka dijela.




preuzeto sa : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar