loading...

Mak kocke sa višnjama

 Sastojci

    Biskvit:
    8 bjelanjaka
    70 g šećera
    150 g mljevenog maka
    50 g kokosa
    50 g mljevenih badema
    1 žlica (15 g) kukuruznog škroba (gustina)
    2 žličice praška za pecivo
    Još:
    150 ml vrelog mlijeka za preliti biskvit


    Krema:
    8 žumanjaka
    100 g šećera
    2 vanilin šećera ili sjemenke iz jedne mahune vanilije
    1 l mlijeka
    100 g kukuruznog škroba (gustina)
    1 žlica limunovog soka
    1 naribana korica limuna
    250 g maslaca
    50 g šećera u prahu

    Voćni sloj:
    450 g smrznutih višanja
    60 g šećera
    2 vanlin šećer
    20 g kukuruznog škroba (gustina)
    4 žlice vode
    1 žlica (5 g) mljevene želatine (ili 2 lista)

    Glazura od bijele čokolade:
    100 g bijele čokolade
    200 g slatkog vrhnja
    1 žlica (5 g) mljevene želatine
    25 ml vode
    25 ml limunovog soka

 Priprema

    1.

    Biskvit:

    Bjelanjke mikserom istući u čvrsti snijeg.

    Postupno dodavati šećer i miksati dok se šećer ne otopi.

    Kuhačom lagano umiješati mješavinu maka, kokosa, badema, gustina i praška za pecivo.

    Veliki lim od pećnice (40 x 30 cm) obložiti papirom za pečenje, pa izliti i poravnati tijesto.

    Peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180"C.

    Pečeni biskvit malo prohladiti pa preliti vrelim mlijekom.

    Kada sa sasvim ohladi, uzduž ga prerezati na dva komada po dužoj strani.

   
    2.

    Krema:

    U posudi za kuhanje kreme umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Umiješati naribanu limunovu koricu i gustin pa smjesu razrijediti sa malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka uzavreti pa lagano ulivati u umućene žumanjke stalno miješajući. Staviti kremu na laganu vatru i kuhati stalno miksajući dok se ne zgusne.

    Kremu prekriti prozirnom folijom, folija treba sasvim priljubiti uz kremu da se ne stvara kondenzacija i pustiti da se ohladi.

    Maslac sobne temperature i šećer u prahu pjenasto umutiti, dodati limunov sok te izmiješati sa ohlađenom kremom.



    3.
    Voćni sloj:
    Mljevenu želatinu potopiti u 2 žlice hladne vode da nabubri.
    Smrznute višnje i šećer staviti kuhati. Kad voće prokuha, dodati gustin razmućen sa 4 žlice vode i kuhati otprilike 2 minute. Višnje malo zgnječiti jer će se kolač ljepše rezati. Posudu sa voćem maknuti sa vatre, dodati limunov sok i želatinu i dobro izmiješati da se želatina otopi. Pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

    Ako se stavlja želatina u listićima, namočiti je u vodu da omekša pa ocijediti i umiješati u voće.
    4.
    Slaganje kolača:

    Na jedan komad biskvita rasporediti kuhane višnje pa kremu od žumanjaka. Pokriti drugim biskvitom pa preliti toplom čokoladnom glazurom. Spremiti u hladnjak.
    Kad se krema stegne, kolač rezati na kocke i svaku ukrasiti polovicama višnje.
    5.
   Glazura:
    U maloj posudi za kuhanje namočiti želatinu u mješavini vode i limunovog soka. Pustiti da nabubri.
    Čokoladu razlomiti na komade pa preliti toplim,  ne uzavrelim, slatkim vrhnjem. Staviti na paru i miješati dok se čokolada ne otopi. Maknuti sa vatre.
    Želatinu rastopiti na laganoj vatri (ne smije proključati) pa u tankom mlazu umiješati u toplu čokoladu stalno miješajući.



    6.
    Napomene:
    - Dvije su verzije ovog kolača, sa i bez višanja.
    - Krema se može praviti sa 100 g gustina ili 2 kesice pudinga od vanilije. Ako se pravi sa gustinom, staviti vanilija šećer ili sjemenke iz mahune vanilije, za verziju sa pudingom ne treba ni jedno od toga.
    - Umjesto čokoladnom glazurom, gornji biskvit premazati tankim slojem kreme od žumanjaka pa posuti krupno mljevenim bademima ili preko kreme nanijeti sloj tučenog vrhnja za šlag..
    - Po želji kolač praviti od jednog sloja biskvita, s tim da se peče u četvrtastom kalupu za kolače, kod mene dimenzija 39 x 28 cm, premaže voćem, kremom i tučenim vrhnjem za šlag.

Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar