loading...

Najjednostavniji način za pripremanje baklave, koja ne može da ne uspe, je u vidu rolnica. Što se tiče ukusa - baklava kao baklava, preukusna je i ovako i onako !


 Sastojci

    4 lista finih, tankih, kora, 120 grama mlevenih i seckanih oraha, 2 kašike šećera, ~1 dl vode, 20 g otopljenog putera, 2 kašike ulja
    sirup:
    200 gr šećera, 2 dl vode, sok od 1/2 limuna
    Srazmernim povećanjem sastojaka možemo da napravimo koliko god želimo rolnica. Ukoliko izostavimo puter, odnosno, navedenu količinu zamenimo uljem, dobićemo posni slatkiš.


Priprema

    1.

   

    Otopljenom puteru dodati ulje, pa dobro promešati.

    Vrlo je važno da odvojene kore budu pokrivene, da se ne bi osušile na sobnoj temperaturi dok pravimo kolač.

    Namazati manju posudu, tepsiju, komadićem putera.


    Prvo skuvati sirup da bi se ohladio, jer ćemo vrelu baklavu prelivati mlakim sirupom. U šerpicu staviti šećer i vodu, pa kuvati na tihoj vatri desetak minuta, dok se voda ne bude redukovala, a sirup poprimio gustinu. Ako se u toku hladjenja sirup bude previše zgusnuo - razrediti ga, svakako, sokom od limuna i s par kašika tople vode.

    Očistiti, prebrati, orahe i polovinu samleti. Drugu polovinu iseckati ili izdrobiti oklagijom: na čistu krpu staviti orahe, pokriti drugim delom krpe, pa preći oklagijom preko njih nekoliko puta. Sastaviti mlevene i seckane orahe, pa im dodati šećer i onoliko vode koliko je potrebno da bi se masa povezala.

    Raširiti jedan list kore i premazati otopljenim puterom, a zatim preklopiti drugim listom kore, pa i njega namazati puterom. Po ivici uže strane rasporediti 1/2 fila od oraha. Odatle zarolati kore sve do kraja. Dobijeni valjak iseći oštrim nožem na 4 jednaka dela i spustiti u pleh. Ponoviti postupak s preostale 2 kore. Odozgo preliti ostatkom putera, a svakako sačuvati malo za finalno premazivanje baklave pre stavljanja u rernu.

    Zagrejati rernu na 180°C i na sredinu staviti posudu s baklavom da se peče otprilike 15-20 minuta. Baklava će biti pečena kada fino porumeni sa svih strana.

    Izvaditi rolnice iz rerne i preliti mlakim sirupom. Povremeno ih okrenuti u sirupu. Ostaviti nekoliko sati da se dobro ohlade i upiju sirup.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar