loading...

Jako, jako prhki keksi slatko-kiselkastog okusa. Mogu se praviti sa svježim marelicama, marelicama iz kompota, ili samo sa džemom od marelice.

 Sastojci

    Za 22 keksa:

    Prhko tijesto:
    250 g glatkog brašna
    50 g kukuruznog škroba (gustina)
    1 žličica praška za pecivo
    50 g šećera u prahu
    prstohvat soli
    200 g maslaca
    1 žumanjak

    Najev:
    3 marelice
    10 žličica džema od marelice
    1 vanilin šećer
    2 žličice krušnih mrvica
    mrvica cimeta po želji


 Priprema

    1.

    Tijesto:

    U  većoj zdjeli pomiješati glatko i škrobno brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i sol pa prstima utrljati hladan maslac narezan na listiće.

    Dodati žumanjak i zamijesiti glatko tijesto. Umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na pola sata.

    Od tijesta napraviti 22 kuglice, svaka je težine 25 grama.
    2.

    Nadjev:

    Marelice oprati, posušiti, prerezati popola pa svaku polovinu okomito i vodoravno popola. Od svake će se dobiti 8 kocaka.

    U zdjelici izmiješati vanilin šećer, cimet i krušne mrvice pa uvaljati kocke marelica tako da se sa svih strana oblože smjesom.
    3.

    Izrada:

    Svaku kuglicu tijesta na dlanu rastanjiti u krug veličine dlana. Na sredinu staviti pola žličice džema od marelice, a na džem jednu kocku marelice, obla strana sa kožom okrenuta GORE. Spojiti krajeve tijesta preko marelice (puno je lakše spajati preko oble strane marelice, zato je rezani dio okrenut dolje).


    Kuglice slagati razmaknute na lim obložen papirom za pečenje. Peći 20-22 minute u pećnici zagrijanoj na 180"C, ili dok keksi s donje strane ne počnu dobivati žućkastu boju, a izvana su blijedi.

    Ohladiti, posuti šećerom u prahu i spremiti u limenu kutiju.

    Ja nisam posipala šećerom jer volimo manje slatko.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar