STROGO ČUVANI RECEPT ZA SAVRŠENU BAKLAVU !!!

 Sastojci 15 osoba

    900gr oraha
    100gr secera
    1,5dcl vode
    500gr secera
    1 limun
    500gr kore za pitu
    500gr maslaca



 Priprema

    1.

    orahe samljeti na masinu ili blender u mom slucaju je blender,i namjerno sam samljela ono ugrubo da se osjeti orah pod zubom,dodati secer i promjesati. prije svega treba napraviti serbet ili agdu od vode secera i jednog limuna,taj serbet kuhati oko 20min dok ne postigne guscu smjesu ili kao sok neki za mucenje i ostaviti da se hladi.
    2.

    maslac pravi otopiti u serpici,i podmazati tepsiju,svaku jufku dobro premazati maslacem,ide 4 jufke pa smjesa od oraha,i sve tako jufku po jufku premazivat i filovati zadnu jufku dobro premazati i izrezati rombove,istaviti peci na 200 stepeni dok ne dobije finu boju,smanjiti pekaru i pokriti folijom i peci oko 2 sata zavisno od pekare na nekoj tihoj vatri,gotovu baklavu izvaditi iz pekare i lagano politi serbetom ne sve od jednom vec postepeno i poklopiti drugom tepsijom da se ne dizu kore gornje,




postepeno je zaljevati,dobro ohladjenu baklavu na sobnoj temperaturi prebaciti u frizider na hladjene,dobar tek

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar