Jako fina lisnata štrudla, filovati se može po želji, slatki ili slani fil !

 Sastojci

    za tijesto
    900 g brašna
    20 g kvasca
    3 dl mlijeka
    2 dl jogurta
    1 kom jaje i 1 žumance
    5 kašika otopljenog maslaca
    50 g šećera
    ribana korica 1 limuna i malo soli

    za premazati tijesto
    200 g margarina




    za fil od maka
    200 g samljevenog maka
    100 g šećera
    1,5 dl mlijeka

    za fil od pudinga
    2 kom puding od vanilije
    100 g šećera
    4 dl mlijeka
    vanilin šećer

    za premazati štrudlu
    1 kom žumance

 Priprema

    1.

    Kvasac pomiješati sa malo šećera i brašna, preliti sa 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti da nadodje.
    2.

    Umutiti jaje i žumance sa šećerom i malo soli, dodati istopljen maslac, mlako mlijeko i jogurt i koricu limuna. Izmiješati da se masa izjednači i dodavati brašno miješajući sve vrijeme. Umijesiti fino glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom da duplo naraste.
    3.

    Radnu površinu posuti brašnom i premijesiti naraslo tijesto i podijeliti ga na 2 dijela.
    4.

    Svaki dio podijeliti na 7 loptica jednake veličine. Sve loptice istanjiti, 6 loptica premazati omekšalim margarinom, slagati jednu na drugu, sedmu staviti preko. Isto uraditi i sa drugih 7 loptica.
    5.

    Uzeti jedan dio i istanjiti ga kao pravougaonik veličine 35x30 cm, uz ivicu duže strane staviti fil. Uz ivicu suprotne strane odmaknuti od ivice 3-4 cm,  zasjeći trakice dužine 5-6 cm, širine 1 cm. Savijati štrudlu sa strane na kojoj je fil, trakice da dodju sa gornje strane. Staviti u podmazan pleh. Isto uraditi i sa drugim dijelom tijesta.
    6.

    Složene štrudle premazati umućenim žumancetom i ostaviti da narastu.Peći na 200 C, kad porumene smanjiti na 180 C i ostaviti da se što duže peku kako bi se dobro ispekle i unutra.

    Od ove količine sam dobila dvije veće štrudle u plehu 35x25 cm




    7.

    Fil od maka: kuvati mlijeko i šećer da se šećer istopi, dodati mak, kuvati 5 min i ohladiti.

    Fil od pudinga: U malo hladnog mlijeka izmiješati prašak za puding, ostatak mlijeka, šećer i vanilin šećer staviti da prokuva, sipati puding i uz neprestano miješanje kuvati da se zgusne, ostaviti da se ohladi i povremeno ga promiješati da se ne stvori korica.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar