Sastojci 4 osobe
500 gr mješano mljeveno meso
150 gr listića slanine
50 gr maslaca
1 crveni luk
1 mrkva
1 stapić celera
100 gr koncentrata paradajiza
200 ml crnog vina
1 goveđa kocka rastopljena u malo mlake vode
250 gr riže
7 gr soli
5 gr vegete
3 gr bibera
Priprema
1.
Zagrijte na srednjoj vatri maslac te dodajte sitno isjeckanu mrkvu. Posolite sa 1 gr soli da mrkva brže omekani.
Dinstajte mrkvu dok ne omekša neke 3 minute.
2.
Dodajte sitno sjeckani luk i dinstajte 3 minute.
Dodajte sitno isjeckan celer te poklopite da se dinsta dve minute.
3.
Za to vrijeme isjeckajte sitno slaninu i dodajte da se dinsta 5 minuta.
Dodajte takodje mješano mljeveno meso i ostavite da se dinsta oko 10 minuta.
4.
Dodajte sol, biber i vegetu te goveđu kocku rastopljenu u malo tople vode.
Dodajte času crnog vina i ostavite da posve ispari.
5.
Dodajte oko 100 gr koncentrata paradajiza i oko 100 ml tople vode te lagano promješajte.
Ostavite da se kuha još 1 minutu te dodajte 250 gr riže i 10 ml vode. Promješajte i ostavite da se kuha oko 2 minute.
Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi da mozete da punite paprike.
6.
Pripremite jedan stakleni pekac ili dublju tepsiju i pripremite 6 velikih crvenih paprika.Paprike cemo lagano iskruziti i izvaditi sjeme.
Kada vam se mesna masa ohladila punite paprike.
7.
Uzmite oko 5 manjih paradaiza i isjecite ih na kolutiće. Kolutiće postavite na vrh paprike tako da vam meso koje nije pokriveno sa paprikom ne izgori.
Ostatak paradaiza isjecite i stavite između paprika jer ce im ovo dati vlažnost i pomoci ce da se riža skuha.
8.
Kada ste sve zavrsili naspite oko 100 ml vode u pekač. Poklopite sa poklopcem i stavite u rernu na 220 stepeni da se peće tačno sat vremena.
Autor: Aledomacica
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar