loading...

Zapečene punjene tikvice - fantastičan recept!

 Sastojci

    Umak:
    300g mljevene junetine
    1 glavica ljubičastog luka (ili običnog)
    2-3 mrkve
    3-4 žlice riže
    malo listića celera
    1-2 rajčice(ili pelati)
    malo pirea od rajčica
    po potrebi: sol, papar, origano, talijanska mješavina, vegeta, crvena paprika...
    malo svježeg bosiljka i peršina
    Ostalo:
    2-4 tikvice
    malo ulja
    nekoliko žlica ribanog parmezana (ili drugi sir)
    Preljev:
    3 kom jaja
    1-1, 5 dcl kiselog vrhnja
    1-1,5 dcl mlijeka
    1 žlica brašna
    ostaci tikvica (naribani)
    malo soli i papra


 Priprema

    1.

    Luk izrezati na tanko i pržiti na ulju, kad dobije boju dodati mljeveno meso i pržiti da se meso "razbije.Ovako izgleda na početku.
    2.

    Pržiti meso i miješati dok sva voda koju je meso pustilo ne ispari a meso potamni i počne "mirisati na čevapčiće i pljeskavice".
    3.

    Dodati mrkvu rezanu na tanke kolutiće, malo propržiti i dodati rižu, i nju malo pržiti.
    4.

    Dodati sjeckane listiće celera, oni su malo tvrđi pa ih treba dodati sada a ne na kraju.
    5.

    Dodati oguljenu rajčicu, narezanu na kockice, pa opet miješati i pržiti.Zaliti s malo kipuće vode (obično pripremim vodu u kuhalu)pa pokriveno pustiti da se ukuhava kao šalša. Povremeno miješati i dolijevati vodu po potrebi.Kuhati umak 20-30 minuta ili čak i manje.
    6.

    Svježi bosiljak i peršin nasjeckati.
    7.

    Dodati ih u gotovi umak i izmiješati.
    8.

    Tikvice oprati, ako su mlade ne treba ih guliti. Narezati na komade duljine 3-4 cm.
    9.

    Svaki komad izdubiti čajnom  žlicom i poredati u tepsiju jednu do druge. Slobodno dodati još 2-3 komada jer kad se skuhaju, smekšaju se pa može stati još nekoliko.
    10.

    Ove ostatke koji ostanu naribati na krupni ribež.Izdubljeni dio se može nasjeckati pa dodati u mesni umak. Ja nisam.
    11.

    Naribane tikvice posoliti i ostaviti da puste vodu.
    12.

    Izdubljene komadeskuhati u slanoj vodi 3-4 minute.Poredati u nauljenu tepsiju.
    13.

    Svaki komad napuniti mesnim umakom.
    14.

    Po umaku posuti malo mljevenog parmezana ili nekog drugog sira.
    15.

    Zapeći u pećnici oko 15-20 minuta, na 200 C.
    16.

    U zdjeli izmiješati jaja, vrhnje, mlijeko i brašno. Posoliti i popapriti po ukusu.
    17.

    Naribane tikvice dobro ocijediti i dodati u smjesu s jajima, izmiješati.
    18.

    Preliti svaki komad tikvice sa žlicom preljeva, zahvatiti s dna zdjele jer ribane tikvice potonu. Ostatkom preljeva preliti između tikvica.
    19.

    Zapeći još 15-ak minuta, da dobro porumeni.
    20.

    Ovako izgleda presjek.


Posluživanje

Poslužiti sa salatom, ili s jogurtom, vrhnjem... Kako volite. Odlično i zasitno jelo

Preuzeto: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar