loading...

Kolače sa jabukama volim, ovaj je jedan od boljih!

 Sastojci

    prhko tijesto
    450 g Glatkog brašna Podravka
    1 kašičica Praška za pecivo Dolcela
    100 g šećera u prahu
    200 g putera
    5 kom žumanaca
    2 kašike kisele pavlake
    mrvica soli
    od 1 limuna ribana korica


    fil od jabuka
    5-6 većih jabuka
    50 g šećera
    2 kašike putera
    1 kašika soka od limuna
    2 kašičice Cimeta mljevenog Podravka

    fil od bjelanaca
    5 kom bjelanaca
    100 g šećera
    1 kom puding vanilija ili slatka pavlaka

    i još
    3 kašike prezli ili griza
    po potrebi šećer u prahu Dolcela (za posipanje)


Priprema

    1.

    U posudi sjediniti brašno,  prašak za pecivo i mrvicu soli, dodati puter isječen na listiće i miješati rukama da se naprave fine mrvice. Dodati šećer, žumanca, koricu limuna i pavlaku pa zamijesiti glatko tijesto.
    2.

    Od tijesta odvojiti 1/3 zamotati u prozirnu foliju i staviti u zamrzivač oko 1 sat. Ostatak 2/3 tijesta zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider.
    3.

    Jabuke uguliti i očistiti od sjemenki, isjeći na tanke kriške i dinstati na puteru sa šećerom i cimetom.
    4.

    2/3 tijesta istanjiti i staviti u kalup za pečenje 35 x 25 cm
    5.

    Rernu zagrijati na 180 C pa zapeći tijesto 10-ak minuta ili da blago porumeni. Zapečeno tijesto posuti prezlama ili grizom
    6.

    preko poredati dinstane jabuke
    7.

    Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti da se šećer istopi, dodati puding prah pa izmiješati


    8.

    premazati preko jabuka
    9.

    i na kraju naribati 1/3 tijesta koje je stajalo u zamrzivaču
    10.

    Peći još oko 30 minuta na 180 C, smanjiti temperaturu na 150 C i peći još 15 minuta.
    11.

    posuti šećerom u prahu

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar