loading...

Rolat od mljevenog mesa - veoma ukusan!

 Sastojci

    Tijesto
    140 g hladnog putera/maslaca
    300 g brasna+ 140 ml hladne vode

    Fil
    75 g suvog cipsa/listica jabuke
    500 g mljevenog mesa (junetina, teletina)
    2 kom crnog luka
    50 g krušnih mrvica/prezli
    vezica svjeze zalfije
    3-4 lista govedje prsute (po zelji)
    40 g Cheddar sira (ili nekog drugog ribanog)
    1 jaje
    muskatni orascic
    biber, so, ulje

 Priprema

    1.

    Prvo pripremiti tijesto. U prosijano brasno staviti na kocke sjecen maslac pa zamijesti tj mrviti maslac u brasnu, na kraju dodavati hladnu vodu pa zamijesiti tijesto. Nije strasno ako u tijestu ostanu manji komadici maslaca. Drzati na hladnom.
    2.

    Crni luk , listice suve jabuke i zalfiju staviti u blender i kratko isitniti.

    U tavi na ulju proprziti malo mljeveno meso, kad pocne dobijati boju, dodati mjesavinu iz blendera i sve zajedno kratko proprziti. Ohladiti.
    3.

    U prohladjenu smjesu od mljevenog mesa dodati ribani sir, prezle, sjeckanu prsutu i sve ostale zacine pa sjediniti. Podijeliti u 2 porcije. Rernu ukljuciti na 190°.
    4.

    Tijesto razviti u dva pravougaonika, tek toliko da se tijestom moze obaviti mljeveno meso.

    Mljeveno meso rasporediti po tijestu, malo pritisnuti da se dobije "virsla" u tijestu, zaviti. Isto postupiti sa drugom polovinom. Dobijene rolate staviti u pleh za pecenje, premazati umucenim jajetom, posuti susamom pa peci oko 45 minuta.


Posluživanje

Moze se sluziti kao toplo predjelo ili kao glavno jelo. Najljepse je kad je toplo. Ko ne voli prsutu moze da je izostavi. Ja sam ovaj rolat posluzila uz salatu i ljuti senf, bili su odlicni!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar