loading...

Predivne, mekane, veoma ukusne - morate probati!

 Sastojci 6 osoba

    Tijesto
    600 gr meko brašno
    1 mala kašičica soli
    1 mala kašičica Praška za pecivo Docela
    2 male kašičice suhog kvasca Dolcela
    2 male kašičice Šećera ( kristal)
    j cijelo jaje + po 1 dl vruće vode, mlijeko, ulje i jogurt

    Nadjev
    12 komada jaja
    250 gr šunke
    250 gr sira (edamer/ gauda)

    I još
    začini po želji so, biber, češnjak u granulama il isvježi, ribani parmezan, susam, suhi bosiljak, origano, svježi peršunov list..
    1 bjelance za premaz + malo ulja + malo soli

    Pancerote
    100 gr mocarela sira sjeckan u kockice ili na štapiće 3 cm duge
    100 gr paradajza sjeckan u kockice
    nekoliko listića svježeg bosiljka
    malo maslinova ulja, soli i bibera


 Priprema

    1.

    U zdjelu za miješanje tijesta staviti prosijano brašno. Dodati so i prašak za pecivo i promiješati. Napraviti udubinu u koju stavimo šećer i kvasac, jedno cijelo jaje i pomiješane tekuće sastojke * : vruću vodu, mlijeko, ulje i jogurt.

    *Prvo pripremiti vruću vodu, pa redom  u to dodavati mlijeko, ulje i na kraju jogurt, jer prethodni sastojci vodu dovoljno ohlade da se jogurt ne zgruša.
    2.

    Umijesiti glatko elastično tijesto koje se ne lijepi. Ja prvo miješam drvenom kašikom, poslije doradim rukom. Potrebno je vrlo malo brašna za kasniju doradu, jer je tijesto masno i pogodno za izradu.

    Podijeliti na podjednake loptice. Pokušala sam ih napravit jednake, poslije vagala bilo je tu raznih težina od 85-90 grama. Ispalo ih 12 komada. Pokriti krpom dok se pripremi nadjev.
    3.

    Polupati jaja, začiniti sa nešto soli i bibera, paziti na omjer jer su i sir i šunka slani, ovisno o tome šta koristite, malo češnjaka u granulama.

    U tavu na malo ulja dodam origano, bosiljak da zagrijavanjem zamirišu, pa na tome pržim kajganu od jaja. Smjese ima dosta i stalno miješam da se ravnomjerno prži. Ostaviti sa strane. Šunku rezati na kockice, sir naribati. Bjelance za premaz umutiti sa malo soli i pola kašike ulja. Sve spremiti na stol i nastaviti raditi.
    4.

    Rernu uključiti na 180 C.

    Kuglice tijesta su već malkice nadošle. Samo ih oklagijom razvaljati na prečnik oko 12-14 cm ili više, jer nadjeva ima stvarno više nego dovoljno. Rubove tijesta premazati vodom da se bolje spoje.
    5.

    Nadjev stavljati na polovicu da bi se drugom polovicom mogao zatvoriti, a redom kajgane od jaja, kockice šunke, ribani sir. Pokušati rasporediti ravnomjerno nadjev.* Praznom polovicom pokriti nadjev i lagano prstima spajati rub malo stisnuti i zavrnuti prema gore.

    * Ja sam moje krugove ostavila malene pa m i nadjeva bilo mnogo i na kraju sam rubove morala malkice prstima razvući da bi ih dobro zatvorila.
    6.

    Redati u pleh na koji smo stavili i papir za pečenje. Premazati umućenim bjelancem i posipati sa malo morske soli (može i obična) suhim začinima, parmezanom ili susamom, ili ako volite nasjeckanim svježim peršunom.
    7.

    Peći 15 minuta ili toliko da malo porumene.

    Malo prohladiti (nadjev je vruć) i pojesti uz čašu jogurta i salatu.

   

    Po meni moglo je i manje jaja, još su moja bila sitnija, ali ja radila  kako kaže recept, jest da sam šunku i sir išla na svoju ruku ;).

    Pogledajte  i originalni recept :)

    Pancerote
    1.

    Tijesto spremiti na isti način kako je opisano u receptu.

    Razvalajti pravougaono debljine oko 3 mm. Narezati kocke. Na sredinu svake staviti listiće bosiljka, na kockice ili štapiće narezanu mocarelu ili neki drugi topivi sir, na kockice narezan paradajz. posipati sa malo bibera  isoli, par kapi maslinova ulja. Spojiti prstima rubove da se dobro zatvore , krajeve zavrnuti prema tom "štipkanom" rubu i okrenuti da su prema dole na pladanj, na koji složimo sve tako spakirane pancerote, koje poslije pržimo na vrućem ulju.
    2.

    Za nadjev u pancerote može se naribati neka salama, sir i pomiješati sa kečapom i začinima po želji, dalje napraviti kako je opisano u koraku br. 1.

    Sigurno su dobre i pečene u rerni, kao kalcone na 180 C , ali premazati umućkanim jajetom ili sa dvije kašike kiselog vrhnja, malo mlijeka i soli dok  ne porumene.


   
    3.

    Pancerote ispale slučajno iz samo jednog pogleda na sliku na internetu. Sastojci kako sam imala, kombinirano sa nešto i gauda sira. A zapravo po originalu su tebale isto biti kalcone ;).
    4.

    Pržene vaditi na bručnik (kod nas je to kombinacija kuhinjski ubrus ili ručnik :D odlučili se za kraticu ) neka se ocijedi višak masnoće ili pecite u rerni kako to kaže i

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar