loading...

PITA OD JABUKA OD PRHKOG TIJESTA - DETALJI OPIS SVIH POSTUPAKA

 Sastojci 10 osoba

    FILA 2.5-3 kg jabuka (što kiselijih i tvrđih; ako su mekane i jako zrele količina šećera se može smanjiti)
    150 g šećera
    1 Vanilin šećer bourbon Dolcela
    Pola žličice cimeta
    2 žlice prezla
    2 žlice griza
    Grožđice po želji
    BISKVIT - PRHKO TIJESTO 500 g brašna (ja stavim cca 350 glatkog i 150 oštrog)
    1 prašak za pecivo Dolcela
    250 g margarina (ja stavim 100g maslaca i 150g margarina)
    180 g šećera
    1 Vanilin šećer Dolcela
    2 jaja
    1 žlica ruma
    ½ čašice vrhnja (ako nema može jogurt)
    Malo štaub šećera za posipanje na kraju



 Priprema

    1.

    PRIPREMA FILE

    Jabuke oguliti i naribati te posuti šećerom i cimetom. Ovisno o vrsti i tvrdoći jabuka pustit će sok (u stvari puno soka) kojeg je šteta baciti. Zato jabuke treba stisnuti uz rub zdjele i na dno staviti prezle i griz. Pustiti da stoji dok se radi tijesto.
    2.

    BISKVIT

    Prvo izmješati brašno i prašak za pecivo, dodati šećer te napraviti rupu u sredini gdje idu tekuće stvari i jaja. Izmješati sve sastojke bez marg./maslaca.

    Marg./maslac obavezno držati u hladnjaku ostale komponente ne. Hladan marg./maslac brzo narezati na kockice te umješati u smjesu i izmjesiti rukama. Ako je sve rađeno sporo smjesa je gnjecava te joj treba dodati brašna i staviti je u hladnjak na hlađenje min 15 min. Ako je sve odrađeno brzo smjesa je kompaktna i može dalje u rad.

    Pola smjese odvojiti a pola staviti u hladnjak.

    Rastopiti 50 g maslaca i politi po dnu tepsije.
    3.

    Uzeti cca 60-70 cm alu folije i posuti po njoj brašno. Staviti prvu polovicu tijesta  na brašno te brzo oklagijom razvaljati dok se ne dobije oblik dna tepsije. Nije nužna alufolija, može i papir za pečenje ili platno (stolnjak), ali ne prevelikih dimenzija radi praktičnosti kod prevrtanja...
    4.

    Uzeti pažljivo alu foliju s tijestom na njoj, brzo preokrenuti i ubaciti u tepsiju. Uvijek se ne može tijesto centrirati 100% pa se lagano alu folijom vuče tijesto po dnu. Prstima poravnati rubove tijesta po dnu tepsije.
    5.

    Tijesto staviti peći 7 min na 150C – ovo je važno da se donji biskvit ne namoči i ostane nepečen. Cilj je dobiti na kraju identičnu boju gornje i donje kore... Donja kora se ne smije napiti soka jer onda ostaje sirova (nepečena).


    Poslagati na donji topli biskvit filu.

    Izvaditi iz hladnjaka drugu (hladnu) polovicu tijesta, i staviti na pobrašnjenu alu foliju, razvaljati u formu tepsije te ponovo dići i brzo preokrenuti tijesto na jabuke. Izbušiti čačkalicom rupice u tijestu da jabuke mogu disati tokom pečenja.

    Peći 50 min na 175C. Ja zadnjih 10 min prekrijem alufolijom da gornja kora ne zagori.

Posluživanje

Poslužiti tako da se prije pospe štaub šećerom...

Dobar tek !

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar