loading...

Pita od šljiva (jednostavno najbolja)

 Sastojci 8 osoba

    Prhko tijesto:
    500g oštrog brašna
    2 suha kvasca
    100g kristal šećera
    2 vanilin šećera
    2 jaja
    150g omekšanog maslaca
    8 žlica mlijeka
    korica limuna (po želji)


    Za nadjev od šljiva:
    1.5kg šljiva

    Mrvice za posipati:
    120g omekšanog maslaca
    150g oštrog brašna
    100g kristal šećera
    cimet

 Priprema

    1.
    Kolač ću peći u tepsiji veličine 20x35cm. Možete ga peći i u okrugloj tepsiji za pite, ali u tom slučaju prepolovite smjesu. Važno je da su vam svi sastojci sobne temperature.

    ZA TIJESTO: Dodajte sve sastojke u posudu i rukama zamijesite tijesto. Tijesto će na početku biti čudno, ali što ga više mijesite postajat će sve bolje. Potrebno ga je dugo mijesiti jer će se od topline ruku maslac početi otapati. Kada zamijesite tijesto zamotajte ga u foliju i stavite u frižider na 1 sat.
    2.

    Dok vam se tijesto hladi operite šljive, očistite ih od koštica i narežite na četvrtine.
    3.

    MRVICE ZA POSIPATI:

    Ovo tijesto ćemo razmrviti po vrhu pite.


    Zamijesite tijesto, također će te ga trebati dosta dugo mijesiti. Za razliku od prvog tijesta koje smo radili ovo tijesto je prhkije. Zamotajte ga u foliju i stavite u frižider na hlađenje (ili u zamrzivač - brža opcija).
   
    4.

    Ugrijite pećnicu na 170 oC.

    Izvadite prvo tijesto iz frižidera. Pobrašnite radnu površinu i što tanje ga razvaljajte. Prebacite tijesto u lim za pečenje (lim ne trebate namastiti jer u tijestu ima dosta maslaca pa se neće lijepiti). Prebacivanje tijesta u lim je i najteži dio jer se tijesto jako trga. Obložite i rubove lima za pečenje tijestom. Kada ste prebacili tijesto možete ga popraviti ako vam se na nekim dijelovima raspalo. Na kraju mi je ostalo malo viška tijesta koje nisam uspjela iskorititi. Bolje je da vam ostane malo viška  nego da vam je tijesto u kolaču jako debelo.
    5.

    Raspodijelite šljive po tijestu.
    6.

    Izvadite tijesto za mrvljenje iz frižidera. Izmrvite ga po vrhu pite. Pitu stavite peći. Pecite ju 30 minuta na 170 oC.

    Režite ju kada se ohladi.


Posluživanje

Pitu možete posipati šećerom u prahu i poslužiti sa sladoledom od vanilije. Dobar tek!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar