loading...

Tart sa maslinama i ricotta sirom - brza večerica!

 Sastojci

    200 g brasna
    6 kasika ribanog parmezana
    100 g hladnog maslaca
    1 cesanj bijelog luka
    4 kom sitnog crnog luka (shalotta)
    2-3 cvjetica brokolija
    100 g maslina
    8 trakica paradajiza iz ulja
    300 g ricotta sira
    100 ml slatke pavlake (mlečne)
    3 kom jaja
    so, biber, ulje, svjez timijan


 Priprema

    1.

    Brasno sa malo soli i 2 kasike parmezana izmijesati. Dodati na kocke sjeckan maslac i 5-7 kasika hladne vode pa zamijesiti tijesto. Tijesto odmah razviti u pleh za tart (ovjde 31x11 cm), obloziti i ivice pleha pa zajedno za plehom za pecenje staviti u frizider na 30 minuta.
    2.

    Obje vrste luka ocistiti i sitno nasjeckati, timijan nasjeckati takodje pa sve zajedno kratko proprziti. Cvjetice brokolija kratko kuvati na pari, da omeksa.
    3.

    Trakice paradajiza i masline isjeckati. Sir i pavlaku izmijesati pa u to umutiti jaja. Rernu zagrijati na 200°. Sad sve smjese sjediniti pa dodati preostale 4 kasike parmezana, sjeckan brokoli pa izmijesati i zaciniti sa solju i biberom.


    4.

    Ovu smjesu sipati preko tijesta pa peci 25-30 minuta, dok tart lijepo ne porumeni. Sluziti toplo.

Posluživanje

Po zelji se tart moze pred kraj pecenja posuti pinjolama ili sjemenkama suncokreta.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar