200 g brasna
6 kasika ribanog parmezana
100 g hladnog maslaca
1 cesanj bijelog luka
4 kom sitnog crnog luka (shalotta)
2-3 cvjetica brokolija
100 g maslina
8 trakica paradajiza iz ulja
300 g ricotta sira
100 ml slatke pavlake (mlečne)
3 kom jaja
so, biber, ulje, svjez timijan
Priprema
1.
Brasno sa malo soli i 2 kasike parmezana izmijesati. Dodati na kocke sjeckan maslac i 5-7 kasika hladne vode pa zamijesiti tijesto. Tijesto odmah razviti u pleh za tart (ovjde 31x11 cm), obloziti i ivice pleha pa zajedno za plehom za pecenje staviti u frizider na 30 minuta.
2.
Obje vrste luka ocistiti i sitno nasjeckati, timijan nasjeckati takodje pa sve zajedno kratko proprziti. Cvjetice brokolija kratko kuvati na pari, da omeksa.
3.
Trakice paradajiza i masline isjeckati. Sir i pavlaku izmijesati pa u to umutiti jaja. Rernu zagrijati na 200°. Sad sve smjese sjediniti pa dodati preostale 4 kasike parmezana, sjeckan brokoli pa izmijesati i zaciniti sa solju i biberom.
4.
Ovu smjesu sipati preko tijesta pa peci 25-30 minuta, dok tart lijepo ne porumeni. Sluziti toplo.
Posluživanje
Po zelji se tart moze pred kraj pecenja posuti pinjolama ili sjemenkama suncokreta.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar